Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

GSM-straling kan invloed hebben op medische apparatuur

Datum nieuwsfeit: 24-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gehandicaptenraad

Persbericht Gehandicaptenraad, 24 oktober 2000

Zorg Gehandicaptenraad voor storing hulpmiddelen door GSM's blijkt terecht

Het morgen te verschijnen onderzoeksrapport over het gebruik van GSM- en draadloze telefoons in de nabijheid van medische apparatuur erkent dat hulpmiddelen gevoelig kunnen zijn voor straling van mobiele telefoons. Eerder sprak de Gehandicaptenraad al zijn bezorgdheid uit over storingen van hulpmiddelen en medische apparatuur als gevolg van de straling van GSM's. 'Aanbevelingen voor het gebruik van GSM- en draadloze telefoons bij medische apparatuur thuis' is een rapport van onder meer het ministerie van VWS, mobiele netwerkoperators, fabrikanten van medische apparatuur, TNO, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Gehandicaptenraad.

De Gezondheidsraad deed nog onlangs klachten van gebruikers van hulpmiddelen en medische apparatuur af als 'angst voor het onbekende'. Het rapport dat er nu ligt, gebaseerd op onderzoek van TNO, zegt duidelijk dat GSM-telefoons niet in de directe nabijheid van medische apparatuur moeten worden gebracht.

Aanbevelingen uit het rapport Ongewenste beïnvloeding voorkomt men alleen door niet volledig uitgeschakelde GSM's uit de buurt van medische apparatuur en hulpmiddelen te houden. Fabrikanten en leveranciers van telefoons en medische hulpmiddelen moeten meer informatie gaan verschaffen over de mogelijke storingen die kunnen optreden. Het moet duidelijk zijn welke afstand tussen telefoon en hulpmiddel in acht genomen moet worden. De Gehandicaptenraad is van mening dat het gemiddelde stralingsniveau van GSM's op hetzelfde, lage niveau zou moeten komen als in de Verenigde Staten. Incidenten en bijna-incidenten kunnen worden gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (telefoonnummer 070 - 340 62 41).

Veilige hulpmiddelen
Er zijn nog steeds te veel stralingsgevoelige hulpmiddelen in omloop. De Gehandicaptenraad houdt onverkort vast aan zijn pleidooi voor volledig beschermde hulpmiddelen en medische apparatuur. In de praktijk van alledag is het in acht nemen van een veilige afstand tussen hulpmiddel en GSM niet altijd mogelijk.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie