Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Extra stimulans voor biologische landbouw in Drenthe

Datum nieuwsfeit: 24-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Drenthe
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Drenthe

Extra stimulans voor biologische landbouw

Assen, 24 oktober 2000
Persberichtnummer 00-092De provincie Drenthe gaat biologische landbouw extra stimuleren. "Het past bij onze inzet voor een duurzame ontwikkeling en bij het groene karakter van Drenthe", aldus landbouwgedeputeerde Ali Edelenbosch. "Biologische landbouw biedt specifieke kansen voor verweving van functies en plattelandsvernieuwing. "Naast het vergroten van de productie is vooral het stimuleren van de afzet van belang."

De provincie heeft samen met de Milieufederatie Drenthe en de Noordelijke Land- en Tuinbouworganisatie (NLTO) de balans opgemaakt voor de biologische landbouw. De uitkomsten zijn gebundeld in de: Voortgangsrapportage stimulering biologische landbouw in Drenthe. Hierin zijn de hoofdlijnen voor de komende jaren uitgewerkt, samen met betrokken partijen in het veld.
"Onze hoofddoelstelling is: groei van de biologische sector", aldus Ali Edelenbosch.
Als subdoelstellingen horen daarbij: een versterking van de bestaande biologische sector, een toename van de afzet van biologische producten en een stijging van het aantal landbouwbedrijven dat omschakelt. De melkveehouderij en de akkerbouw krijgen de meeste aandacht. Omschakeling naar biologische melkveehouderij zal speciaal worden gestimuleerd in geval van in- en verplaatsing en in de beekdalgebieden. Huidige biologische melkveehouders zullen worden ondersteund bij het verbeteren van kennisnetwerken en bij het versterken van hun positie in de markt. Voor de akkerbouwers start een traject waarin zij geïnformeerd worden over de mogelijkheden van biologische akkerbouw, met name voor de grotere veenkoloniale bedrijven. Ook worden activiteiten ontwikkeld om de samenwerking tussen akkerbouw en veehouderij te bevorderen. In Zuidwest Drenthe wordt gekeken naar mogelijkheden voor concentratie van biologische tuinbouw, met name voor de vollegrondsgroenteteelt en boomteelt.

Sinds 1992 heeft de provincie per jaar ongeveer 200.000 gulden bijgedragen aan projecten. Voor het stimuleren van biologisch landbouw in de komende jaren zal de provincie in eerste instantie gebruikmaken van regelingen zoals Kompas voor het Noorden, Leader en de Subsidieregeling Gebiedsgericht Beleid (SGB). Het geld wordt besteed aan projecten die al in ontwikkeling zijn of nieuwe initiatieven waarover nog een besluit moet worden genomen.Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: (communicatie@drenthe.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie