Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hongaars eredoctoraat voor hoogleraar RU Groningen Roldanus

Datum nieuwsfeit: 25-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

20 okt 2000

Nummer 135 20 oktober 2000

Hongaars eredoctoraat voor Roldanus


Op 25 oktober 2000 krijgt dr. J. Roldanus in Boedapest een eredoctoraat uitgereikt van de Karoli Gaspar Universiteit van de Hongaarse Gereformeerde Kerk. Roldanus is emeritus hoogleraar bij de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 1990 onderhouden de Groningse theologen goede contacten met hun collegae in Boedapest. Aan deze samenwerking heeft Roldanus een grote bijdrage geleverd.

Sinds de val van het communisme is het contact tussen de RUG en universiteiten in Oost- en Midden-Europa verstevigd. In 1990 stelde de RUG het Programma voor Samenwerking op, dat zich richt op kennisoverdracht en wetenschappelijke samenwerking. Roldanus heeft zich van meet af aan ingezet voor samenwerking op theologisch gebied.

Penvoerderschap

Na de omwenteling in 1990 bleken de openbare en gereformeerde theologische faculteiten in Nederland allemaal contacten met Oost- en Midden-Europa te hebben, vooral met Tsjechië, Hongarije en Roemenië. Om deze contacten te stroomlijnen werd de samenwerking gecoördineerd. Het penvoerderschap kwam te liggen bij de RUG, onder verantwoordelijkheid van Roldanus. Prof.dr. E. Noort heeft deze taak van Roldanus overgenomen na diens emeritaat in 1995.

Samenwerkingsvormen

De samenwerking met Hongaarse theologische instituten heeft op verschillende wijze gestalte gekregen. Zo hebben twee Hongaarse studenten in Groningen gestudeerd en loopt er vanaf 1994 een gemeenschappelijk onderzoekprogramma. In 1998 werd er een Hongaars-Nederlandse Conferentie in Kampen gehouden, met financiële steun van het College van Bestuur van de RUG. In 2000 werd een tweede conferentie in Hongarije gehouden.

Karoli Gaspar Universiteit

Het eredoctoraat wordt Roldanus toegekend door de Gereformeerde Karoli Gaspar Universiteit, een door de Hongaarse overheid sinds begin jaren negentig erkende universiteit voor theologie en pastoraat. De samenwerking met het buitenland heeft een gunstig effect gehad voor de voorheen tamelijk geïsoleerde Hongaarse theologische instituten. Mede dankzij de internationale samenwerking konden de Hongaarse theologen de interne banden, bijvoorbeeld met de letterenfaculteiten in eigen land, versterken.

Curriculum

Johannes (Hans) Roldanus ('s-Gravenhage, 1930) volgde zijn studie theologie en kerkelijke opleiding in Parijs en Utrecht, waar hij in 1968 promoveerde. In Oegstgeest volgde hij een aanvullende opleiding tot zendingspredikant. Roldanus was predikant van de hervormde gemeente Okkenbroek en van de hervormd-gereformeerde gemeente Best-Oirschot-de Beerzen. Ook werkte hij enige jaren als zendingspredikant in Kameroen. Van 1978-1995 was hij als hoogleraar geschiedenis van het christendom verbonden aan de theologische faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij van 1987-1990 decaan was.

Noot voor de pers

Dr. J. Roldanus is van 24 oktober tot 29 oktober 2000 in Boedapest om het eredoctoraat in ontvangst te nemen.
Inlichting over de samenwerking op theologisch gebied tussen de RUG en Oost-Europa: prof.dr. E. Noort, tel. (050) 363 55 67.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie