Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stijging internationale goederenhandel duurt voort

Datum nieuwsfeit: 25-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Stijging internationale handel duurt voort

De waarde van de goederenhandel met het buitenland is in augustus dit jaar duidelijk hoger dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder. Uit de nieuwste handelscijfers van het CBS blijkt dat de invoer ten opzichte van augustus 1999 met een kwart is toegenomen tot 37 miljard gulden (17 miljard euro). De uitvoer is 30 procent hoger dan een jaar eerder en bedraagt 40 miljard gulden. Deze stijgingen zijn groter dan de gemiddelde stijgingen in de eerste zeven maanden van dit jaar, maar dit kan voor een deel worden toegeschreven aan een verschil in werkdagen.

In- en uitvoer gestegen
Net als in voorgaande maanden is de waarde van de handel met het buitenland in augustus fors gestegen. Nederland heeft in augustus 2000 voor 37 miljard gulden aan goederen ingevoerd. De invoer is daarmee 25 procent hoger dan in augustus vorig jaar. De uitvoerwaarde is 30 procent groter dan een jaar eerder en bedraagt 40 miljard gulden. In de eerste zeven maanden van dit jaar bedroeg de stijging van de invoer gemiddeld 20 procent en die van de uitvoer 22 procent. De stijgingen van de in- en uitvoer in augustus zijn weliswaar groter dan de gemiddelde stijgingen in de eerste zeven maanden van dit jaar, maar dit kan voor een deel worden toegeschreven aan een verschil in werkdagen. Het handelsoverschot over de eerste acht maanden van 2000 bedraagt 19 miljard gulden.

Handel met Europese Unie
Nederland heeft in augustus 2000 voor 20 miljard gulden ingevoerd uit landen van de EU. Dat is 20 procent meer dan in augustus 1999. In de eerste zeven maanden van 2000 steeg de invoer uit EU-landen met 14 procent ten opzichte van dezelfde periode in 1999. Het sterkst nam de invoer uit Finland en Denemarken toe. De uitvoer naar EU-landen is in augustus 28 procent hoger dan een jaar eerder: 31 miljard gulden. In de eerste zeven maanden van 2000 steeg deze uitvoer met 21 procent in vergelijking met dezelfde periode in 1999. Vooral de uitvoer naar Italië in augustus nam sterk toe. Het handelsoverschot met de EU-lidstaten over de eerste acht maanden van 2000 bedraagt 81 miljard gulden.

Handel met niet-EU-landen
In augustus 2000 heeft Nederland voor 17 miljard gulden aan goederen ingevoerd uit landen buiten de Europese Unie. Dit is 31 procent meer dan in augustus 1999. In de eerste zeven maanden van 2000 groeide deze invoer met 29 procent. De invoer uit Rusland en die uit Saoedi-Arabië stegen procentueel het sterkst. De uitvoer naar niet-EU-landen is in augustus 9 miljard gulden, 37 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste zeven maanden van 2000 steeg deze uitvoer met 25 procent. Vooral de uitvoer naar Turkije nam beduidend toe. Het handelstekort met landen buiten de EU over de eerste acht maanden van dit jaar bedraagt 62 miljard gulden.

Technische toelichting
De maandcijfers van de in- en uitvoer van goederen worden tweemaal per jaar nader vastgesteld. Bijstellingen zijn dus mogelijk. Tenzij anders vermeld hebben de ontwikkelingen betrekking op dezelfde periode van het jaar daarvoor. Augustus 2000 telt een werkdag meer dan augustus 1999.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie