Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Compaq rapporteert record resultaten in het derde kwartaal

Datum nieuwsfeit: 25-10-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Compaq rapporteert record resultaten in het derde kwartaal

Gouda, 25 oktober 2000 - Compaq heeft in het derde kwartaal van 2000 een nettowinst behaald van $550 miljoen, of een verwaterde winst van $0,31 per aandeel. Dit is een toename van $0,23 per aandeel of 288 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Wanneer rekening wordt gehouden met een netto investeringswinst van $25 miljoen na belastingen, bedroeg de verwaterde winst per aandeel $0,30.

De operationele winst over het derde kwartaal was $789 miljoen, een toename van $669 miljoen of 558 procent ten opzichte van vorig jaar . Wereldwijd behaalde Compaq in het derde kwartaal, dat op 30 september 2000 werd afgesloten, een omzet van $11,2 miljard. Vergeleken met dezelfde periode in 1999 is dit een toename van 22 procent. Wanneer rekening wordt gehouden met effecten van wisselkoersen, groeide de omzet met 26 procent.

"Deze resultaten tonen duidelijk onze sterke marktpositie aan," zegt Michael Capellas, Chairman en Chief Executive Officer van Compaq. "Deze omzetcijfers zijn de hoogste in de geschiedenis van Compaq. In een jaar tijd hebben we onze operationele winst vervijfvoudigd. Onze brutowinstmarge is gegroeid, terwijl de kosten gedaald zijn. En, het belangrijkste van alles, we bieden onze klanten het breedste assortiment in de industrie, met innovatieve producten en diensten voor Internet-toegang en
-infrastructuur."

Compaq realiseerde een aanzienlijke groei in alle regio's: Noord-Amerika groeide met 27 procent; Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) met 8 procent (21 procent wanneer rekening wordt gehouden met de effecten van wisselkoersen); het Asia-Pacific gebied groeide met 41 procent; Japan met 52 procent; Latijns-Amerika met 28 procent en China met 21 procent.

De brutowinstmarge in het afgelopen kwartaal, als percentage van de omzet, was 23,9 procent: een toename van 0,7 procentpunt ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. De operationele kosten voor het derde kwartaal waren $1,9 miljard, $132 miljoen of 7 procent minder dan in het derde kwartaal van 1999.

"Uit deze resultaten blijkt duidelijk hoe een goede bedrijfsvoering door de hele organisatie, in combinatie met innovatieve technologie, heeft geresulteerd in hoge financiële en marktprestaties. Daarin onderscheiden we onszelf duidelijk van onze concurrenten," continueert Capellas.

Vooruitzichten
"We kunnen een voortzetting van de sterke omzetgroei verwachten," aldus Capellas. "We vertrouwen erop dat we in het vierde kwartaal van 2000 een omzetgroei van 18 procent kunnen realiseren en een aanzienlijke verbetering van de winst per aandeel. In 2001 zullen we een groei zien van meer dan 40 procent, wat aansluit op de schattingen."

Bedrijfsoverzicht

Internet-infrastructuur
De omzet van Enterprise Computing was $3,8 miljard, een stijging van 19 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 1999. De operationele winst voor dit marktsegment was $597 miljoen, een toename van $302 miljoen ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar. De winstmarge over het derde kwartaal was 15,7 procent van de omzet. Onder Enterprise Computing vallen de Industry Standard Server Group, de Storage Products Group en de Business Critical Server Group. Enterprise Computing was verantwoordelijk voor 34 procent van Compaq's totale omzet over het derde kwartaal.

De Industry Standard Server Group was verantwoordelijk voor het grootste deel van de behaalde resultaten, die het afgelopen jaar met 41 procent groeide tot $1,6 miljard. Dit is het tweede achtereenvolgende kwartaal met een omzetgroei van meer dan 40 procent. Alle regio's vertoonden een sterke groei, voornamelijk ten gevolge van het feit dat zowel traditionele bedrijven als Internet Service Providers hun datacentra verder uitbreiden.

Compaq bekrachtigde haar leidende rol in het stimuleren van de acceptatie van Windows 2000 door grote organisaties, met de lancering van gecertificeerde Data Center-oplossingen voor Windows 2000 Datacenter Server. Deze oplossingen omvatten complete producten, diensten en programma's die de implementatie van Windows 2000 Datacenter-platforms helpen versnellen.

Onlangs voltooide Compaq de meest omvangrijke uitrol van Windows 2000 en Exchange 2000 ter wereld, bij Hordaland Fylkes Kommune in Noorwegen. De installatie, die servers, opslagsystemen en diensten omvat, voorziet 23.000 leraren en studenten van e-mail.

Op het gebied van opslag heeft Compaq zich het afgelopen kwartaal gericht op de $6,5 miljard grote markt voor Network Attached Storage (NAS), met de introductie van de nieuwe TaskSmart N-Series NAS appliance-server. Dit is het eerste krachtige NAS-product dat de bedrijfseconomische voordelen van op standaards gebaseerde automatisering en aanvullende open opslagproducten weet te realiseren.

Met haar opslagoplossingen behaalde Compaq het derde kwartaal een omzet van $1,4 miljard, een toename van 9 procent ten opzichte van vorig jaar. Enterprise-opslag groeide met 44 procent ten opzichte van dezelfde periode van 1999, met name dankzij een sterke groei in de software en een duidelijke acceptatie van Compaq's Enterprise Network Storage Architecture-oplossingen.

Compaq leverde gedurende het derde kwartaal ruim 19.000 terabytes aan opslagcapaciteit, 60 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar en wist belangrijke opdrachten te verwerven van bijvoorbeeld Acxiom Corporation, Level 3 Communications en Chase Capital Partners.

De omzet van bedrijfskritische servers nam toe met 5 procent tot $813 miljoen, vergeleken met het derde kwartaal van 1999. Deze omzetgroei is vooral het gevolg van een toename in het aantal leveringen van de dit jaar gelanceerde nieuwe AlphaServer GS-series. Zowel klantenacceptatie als de vraag naar deze productlijn zijn sterk. Compaq heeft tevens haar samenwerking met Oracle uitgebreid, door het Oracle Internet Platform op te nemen in haar complete reeks van server- en opslagoplossingen.

Compaq heeft onlangs een aantal belangrijke mijlpalen behaald op het gebied van zeer krachtige computersystemen. De U.S. Department of Energy heeft Compaq gekozen voor het bouwen van de snelste en grootste supercomputer ter wereld, voor de National Nuclear Science Administration. Ook het Japan Atomic Energy Research Institute heeft Compaq opdracht gegeven voor het bouwen van de grootste supercomputer in Japan.

Target Corporation, een van de grootste retailorganisaties in de VS, heeft Compaq's NonStop Himalaya-systemen gekozen voor het verwerken van de ruim 50 miljoen klantentransacties die zij dagelijks ontvangt. Compaq's nieuwe Zero Latency Enterprise (ZLE) concept voorziet in een datawarehouse- en klantenbeheeroplossing voor Target.

Internet-toegang
Zowel wereldwijd als in Nederland is Compaq het afgelopen kwartaal marktleider gebleven op het gebied van traditionele PC's. Parallel daaraan heeft het bedrijf ingezet op de nieuwe generatie Internet-apparaten. In augustus werd een reeks innovatieve Internet-producten gelanceerd onder de Compaq iPAQ-merknaam. Deze producten zijn gericht op een nieuwe markt voor apparaten die zowel voor zakelijke als consumenten-doeleinden gebruikt worden en voorzien in kant-en-klare content en diensten.

De Commercial Personal Computing Group behaalde in het derde kwartaal een omzet van $3,5 miljard, een toename van 28 procent ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Deze groep bleef haar winstgevendheid vergroten, met een winst van $133 miljoen. Dit is $302 miljoen meer dan in dezelfde periode van 1999 en twee maal zo veel als in het tweede kwartaal van dit jaar. De zakelijke PC groep was verantwoordelijk voor 31 procent van de totale omzet die Compaq in het derde kwartaal behaalde.

De vraag naar de iPAQ Pocket PC overtrof het aantal leveringen in het afgelopen kwartaal. Daarnaast heeft Compaq haar aanbod aan innovatieve draadloze e-mail-oplossingen uitgebreid met de Compaq iPAQ Blackberry Wireless Email Solutions. Compaq biedt als enige een end-to-end oplossing voor draadloze netwerkcommunicatie, van krachtige servers tot geavanceerde Pocket PC's.

Belangrijke leveringsovereenkomsten zijn gesloten met iScribe, die de komende twee jaar 50.000 iPAQ Pocket PC's zal aanschaffen ter ondersteuning van haar draadloze abonnementsdiensten voor de medische wereld. SBC Communications sloot met Compaq een driejarig contract af ter waarde van $250 miljoen, voor Deskpro PC's en diensten. Bertelsmann AG is met Compaq overeengekomen een Deskpro-desktop of een Armada-notebook aan ieder van haar 75.000 medewerkers te leveren.

De Consumer Group behaalde in het derde kwartaal een omzet van $2,1 miljard, een toename van 45 procent ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. De winst uit dit bedrijfssegment was $63 miljoen, 3 procent minder dan in het derde kwartaal van 1999. De consumer group was verantwoordelijk voor 19 procent van de totale omzet die Compaq in dit kwartaal behaalde.

De internationale uitbreidingsstrategie van deze groep is onveranderd succesvol, met een duidelijke groei in alle regio's. De 'Beyond the Box' omzet van deze groep - waaronder printers, Internet-toegang, software, financiering en garantieverlengingen - zijn ten opzichte van vorig jaar bijna verdubbeld. De omzet van draagbare computers groeide met 50 procent.

Compaq is tevens verder gegaan met haar 'configure-to-order' programma, waarbij de verkoop met ruim 200 procent is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dit verkoopmodel wordt nu ook internationaal ingevoerd.

De omzet van Compaq Global Services bedroeg het afgelopen kwartaal $1,7 miljard, 2 procent minder dan in dezelfde periode van vorig jaar. De winst van dit bedrijfsonderdeel was $254 miljoen, 16 procent minder dan een jaar geleden. Deze groep was goed voor 15 procent van de totale omzet van Compaq in het derde kwartaal.

De omzet van Customer Services nam iets toe ten opzichte van vorig jaar, tot $1,1 miljard, terwijl de omzet van Professional Services met 6 procent daalde tot $663 miljoen. Rekening houdend met het effect van valuta, was de omzetgroei van Customer Services met 5 procent gelijk aan die van de markt, terwijl de omzet van Professional Services daalde met 2 procent.

Het afgelopen kwartaal versterkte Cable & Wireless haar alliantie met Compaq, door Compaq Global Services te kiezen voor het leveren van alle klantenservice en helpdesk-diensten voor haar nieuwe Application Service Provider (ASP)-organisatie, Cable & Wireless a-Services. Dit vijfjarige outsourcing contract met een waarde van $100 miljoen positioneert de servicespecialisten van Compaq als het contactpunt voor alle klanten van Cable & Wireless a-Service wereldwijd.

In juli werd Compaq benoemd tot de Microsoft Global Service Partner of the Year, voor het leveren van Windows DNA- en Windows-oplossingen aan klanten over de hele wereld. Compaq kreeg deze onderscheiding vanwege haar aanzienlijke investeringen in het opbouwen van expertise in het Microsoft-platform, en voor de belangrijke rol die zij speelde in het ontwerpen en implementeren van honderden oplossingen die klanten helpen optimaal rendement te behalen uit hun op Microsoft-technologie gebaseerde infrastructuur.

Over Compaq
Compaq Computer Corporation - een Fortune Global 100 company - is 's werelds grootste leverancier van computersystemen. Compaq ontwerpt, ontwikkelt, produceert en levert een breed scala aan services en hardware- en softwareoplossingen, waaronder toonaangevende oplossingen voor enterprise computing, fouttolerante bedrijfskritische oplossingen, zakelijke desktop en mobiele producten, alsmede consumenten PC's. In meer dan 200 landen verkoopt Compaq haar producten en diensten, voornamelijk aan het bedrijfsleven, consumenten, de overheid en onderwijsinstellingen.

Meer informatie over Compaq en haar producten en diensten, alsmede klantenondersteuning, is beschikbaar op www.compaq.nl.

COMPAQ AND THE COMPAQ LOGO REGISTERED U.S. PATENT AND TRADEMARK OFFICE. PRODUCT NAMES MENTIONED HEREIN MAY BE TRADEMARKS AND/OR REGISTERED TRADEMARKS OF THEIR RESPECTIVE COMPANIES. THIS FINANCIAL DISCUSSION CONTAINS FORWARD-LOOKING STATEMENTS BASED ON CURRENT EXPECTATIONS THAT INVOLVE A NUMBER OF RISKS AND UNCERTAINTIES. THE POTENTIAL RISKS AND UNCERTAINTIES THAT COULD CAUSE ACTUAL RESULTS TO DIFFER MATERIALLY INCLUDE: DELAYS IN THE IMPLEMENTATION OF CHANGES IN DELIVERY MODELS, COMPONENT SHORTAGES, INCREASED COMPETITIVE ENVIRONMENT AND PRICING PRESSURES, DELAYS IN PRODUCT ROLLOUT SCHEDULES, SLOW ACCEPTANCE FOR NEW FORM FACTORS, CHANGES IN PRODUCT, CUSTOMER AND GEOGRAPHIC SALES MIX, EMPLOYEE RETENTION, THE FINANCIAL CONDITION OF RESELLERS, DELAYS IN NEW SYSTEMS IMPLEMENTATION, OPERATIONAL INEFFICIENCIES RELATED TO SALES CYCLES, EQUITY INVESTMENT VOLATILITY, EMERGING MARKET POLITICAL OR ECONOMIC INSTABILITY AND DISRUPTIONS RELATED TO RESTRUCTURING ACTIONS. FURTHER INFORMATION ON THE FACTORS THAT COULD AFFECT COMPAQ'S FINANCIAL RESULTS IS INCLUDED IN COMPAQ'S SECURITIES AND EXCHANGE COMMISSION (SEC) FILINGS, INCLUDING THE LATEST ANNUAL REPORT ON FORM 10-K AND THE LATEST QUARTERLY REPORT ON FORM 10-Q.


- Einde persbericht -

Achtergrondinformatie:
Compaq Computer B.V.
Jeanette de Wilde, tel. 0182 - 565807, e-mail: (Jeanette.dewilde@compaq.com) Of
Monogram Communication Strategies (MCS) BV
Marenthe de Nijs, tel. 023 - 5628208, e-mail: (marentheden@monogram.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie