Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Installatie van Bestuur Stichting voor Roma en Sinti

Datum nieuwsfeit: 25-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Installatie bestuur Stichting Rechtsherstel Sinti en Roma

Woensdag 25 oktober 2000, persbericht nummer 98

Minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport installeert vandaag het bestuur van de Stichting Rechtsherstel Sinti en Roma. De heer M.J.Chr. Worrell, burgemeester van Woudrichem, bekleedt het voorzitterschap van de Stichting. Daarnaast hebben twee vertegenwoordigers van de Sinti, één vertegenwoordiger van de Roma en een juridisch deskundige zitting in het bestuur.

De Stichting Rechtsherstel Sinti en Roma draagt zorg voor het beheer en de rechtmatige verdeling van de gelden die de Nederlandse regering heeft toegekend voor het rechtsherstel van de Sinti- en Romagemeenschap. Met de toekenning van de gelden erkent de Nederlandse regering tekortkomingen in het rechtsherstel van de Sinti- en Romagemeenschap na de Tweede Wereldoorlog.

Het totale uitkeringsbedrag bedraagt 30 miljoen gulden waarvan 87,5 % beschikbaar komt voor individuele uitkeringen en 12,5 % voor projecten die ten goede komen aan de Sinti en Romagemeenschap. Het bestuur van de Stichting stelt de hoogte van de uitkering vast door het uitdelingsvermogen te delen door het aantal uitkeringen. De exacte hoogte van de uitkering kan pas vastgesteld worden als de inschrijvingstermijn is gesloten. Deze termijn loopt af op 1 januari 2002. Vooruitlopend op de toekenning zullen voorschotten worden verstrekt.

In het uitkeringsreglement Rechtsherstel Sinti en Roma zijn de eisen vastgelegd waaraan een uitkeringsgerechtigde dient te voldoen. Rechthebbenden behoren tot de Sinti- en Romagemeenschap, verbleven op enig moment tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland, zijn vóór 8 mei 1945 geboren en waren op of na 8 mei 1945 nog in leven. Daarnaast komen kinderen, echtgenoten en levenspartners van de rechthebbenden die inmiddels zijn overleden als plaatsvervanger in aanmerking. Alle aanvragen voor een uitkering worden beoordeeld door een onafhankelijke Raadkamer onder voorzitterschap van mevrouw E. ter Veld, thans lid van de Eerste Kamer. Het bestuur van de Stichting beslist op basis van het advies van de Raadkamer.

Tijdens de Duitse bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog zijn door de bezetter maatregelen genomen tegen de Sinti en Roma. Deze maatregelen waren niet alleen bedoeld om de Sinti en Roma persoonlijk te vervolgen, maar ook om hun bezittingen te ontnemen. Alleen al tijdens de razzia op de Sinti en Roma op 16 mei 1944 werden honderden mensen gedeporteerd. Hun bezittingen werden op last van de Duitse bezetter in beslag genomen. De Sinti en Roma hebben na de oorlog vrijwel geen bezittingen teruggekregen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie