Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Terugbrengen aantal landen OS nu niet aan de orde

Datum nieuwsfeit: 26-10-2000
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken

www.minbuza.nl\content.asp?Key=402216Persbericht, nummer 116, 26 oktober 2000

ONTWIKKELINGSSAMENWERKING: TERUGBRENGEN AANTAL LANDEN NU NIET AAN DE ORDE

In een vraaggesprek met het EO-radio programma Een op Een heeft minister Herfkens voor Ontwikkelingssamenwerking donderdagmorgen gezegd het debat over een eventuele beperking van het aantal landen waarmee Nederland samenwerkt wel aan te willen. Ze zei dit in antwoord op de vraag hoe zij het voorstel van een D66-werkgroep om het het aantal bilaterale hulplanden nog verder terug te brengen, beoordeelt. "Ik wil het debat wel aan. Ik sluit absoluut niet uit dat er nog verdere concentratie mogelijk is", aldus minister Herfkens. De suggestie als zou de minister het aantal kernlanden willen terugbrengen van 22 naar 15 is thans niet aan de orde.

De minister wees er in het vraaggesprek op dat het in de bilaterale samenwerking niet uitsluitend gaat om de zogenaamde 18 + 4 landen, waarmee Nederland een meerjarige, brede ontwikkelingsrelatie heeft. Daarnaast is er een groep van circa 40 landen, die uitsluitend thematische hulp ontvangen. Het gaat hier om landen waarmee wordt samengewerkt op het gebied van Milieu, Mensenrechten, Vredesopbouw en Goed Bestuur en Bedrijfsleven. Over de 22 kernlanden zei ze dat het aantal "iets onder de twintig" zou kunnen liggen. Met de bespreekbaarheid van verdere concentratie doelde zij vooral op de thematische hulplanden. "Wat ik zeer bespreekbaar vind is de mate waarin we in die themalijsten verder kunnen snoeien".

Minister Herfkens wees erop bij haar aantreden te hebben aangegeven dat "minstens de helft, zo niet meer dan de helft van onze hulp" aan Afrika moet worden besteed. "Daar was de hele Tweede Kamer het over eens. Het (= de hulp aan Afrika) hangt nog steeds op de helft."
Zij wil uitbreiding niet ten koste laten gaan van landen als India en Bangladesh, "waar meer armen wonen dan in heel Afrika". "We hebben in Nederland heel goede redenen om te zorgen dat we royaal in Indonesie aanwezig zijn. Op de vraag met welke landen dan minder zou moeten worden samengewerkt noemde de minister Latijns Amerika. Het is lastig als je moet zoeken waar het minder zou moeten. Maar ik zou echt een tandje harder willen gaan voor Afrika."

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de directie voorlichting en communicatie (Yvonne van Hees, tel. 070-3484167, 06-53180757)

===

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie