Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Waterleidingmaatschappij schenkt Hoogeveen kunstwerk

Datum nieuwsfeit: 26-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Hoogeveen

Waterleidingmaatschappij Drenthe schenkt kunstwerk Marte Röling

Vrijdag heeft directeur Hoogsteen van de Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) een kunstwerk van Marte Röling aangeboden aan de gemeente Hoogeveen. Het kunstwerk siert de buitenmuur van De Tamboer bij het Museumlaantje. De reden voor de schenking is dat de WMD ruim twee jaar geleden een nieuw pompstation in Hoogeveen in gebruik heeft genomen met een installatie voor de ontharding van het leidingwater. Door deze installatie heeft Hoogeveen zachter water (8,4º D) dan voorheen.

Tijdens de opening van het pompstation kreeg oud-burgemeester S. Faber destijds 700 kilo koper aangeboden door de WMD. De nieuwe installatie verlaagt namelijk het koperoplossend vermogen van het water. Dat voorkomt dat grote hoeveelheden koper, afkomstig van waterleidingen in woningen, in het milieu terechtkomen.

Kunstwerk Watercirkel

Het kunstwerk van Marte Röling dat de naam Watercirkel draagt, is een cirkelvormig wandreliëf van ongeveer 2.50 meter doorsnede. Het is gemaakt van met glasvezel versterkt polyester en is uitgevoerd in vier kleuren blauw. In de eerste plaats gaat het om de schoonheid van de vormen. De thema's koper en water stonden symbool voor het kunstwerk, dat de WMD aan de gemeente Hoogeveen heeft geschonken. Elementen van bladgoud staan symbool voor licht op het water. De golvende vorm staat voor het altijd bewegende water. Koper is gesymboliseerd door de twee golven van kopergaas.

Marte Röling

Marte Röling volgde een opleiding (tekenen en schilderen) aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Zij maakt grote sculpturen en monumentale kunstwerken met opdrachten voor overheidsgebouwen, bedrijven en particulieren en gebruikt daarbij zeer verschillende materialen als plexiglas en polyester, beton, foto's, hout, lakken, metaal en glas. Voorbeelden hiervan zijn een 'Vlaggenmonument' voor het AMC in Amsterdam, sculpturen voor het Stadhuis/Muziektheater in Amsterdam en het Muziektheater van het Residentie Orkest in Den Haag, 'Vlaggen van rood koper' voor het hoofdkantoor van de Gasunie in Groningen en een 5 meter hoge sculptuur ter gelegenheid van de privatisering van de Kon. PTT Nederland.

Naast haar monumentale werk maakt Marte Röling portretten in een unieke, eigen stijl, die haar de naam hebben bezorgd in staat te zijn een minimum aan lijnen met een maximum aan betekenis te combineren. Zij maakte onder andere portretten van Hare Majesteit Koningin Beatrix en Z.K.H. Prins Claus. Haar veelzijdigheid blijkt verder uit haar ontwerpen van o.a. platenhoezen en het maken van video's, films, affiches, posterzegels, theaterdecors en -kostuums en modetekeningen.

Marte Röling werkt samen met Henk Jurriaans, Adrienne Morriën, Alissa Morriën en Wanda Werner die haar helpen bij het uitvoeren van grote projecten. Ida van der Woude van het gelijknamige kunstadviesadviesbureau uit Veendam heeft de WMD met Marte Röling in contact gebracht om dit kunstwerk te maken.

© Copyright Gemeente Hoogeveen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie