Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vliegenthart juicht samenwerking sportbonden toe

Datum nieuwsfeit: 26-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Vliegenthart juicht samenwerking sportbonden toe

Donderdag 26 oktober 2000, persbericht nummer 99

Staatssecretaris Margo Vliegenthart van VWS juicht de samenwerking tussen de valide sport en de gehandicaptensport toe. Het convenant dat de sportkoepel NOC*NSF en de organisatie van gehandicaptensport NEBAS/NSG in Sydney hebben ondertekend markeert volgens de staatssecretaris een historisch moment. Volgens Vliegenthart is het een zeer belangrijke stap in het integratieproces van mensen met een handicap en de samenleving.

Volgens Vliegenthart moeten niet alleen de koepels samenwerken, maar moeten de landelijke sportbonden ook werk maken van integratie van gehandicapten. NEBAS en NSG hebben nu met 5 van de 47 reguliere sportbonden een overeenkomst, maar dat kunnen er meer worden, vindt Vliegenthart. Overigens moet de samenwerking zich niet beperken tot topsport, maar ook betrekking op de meer recreatieve sportbeoefening, de breedtesport.

De staatssecretaris zei dit donderdag in Sydney bij de ontvangst van het ministerie van VWS ter gelegenheid van de Paralympics. NOC*NSF en NEBAS/NSG tekenden dezelfde dag in Sydney een convenant van samenwerking. Nederland is volgens Vliegenthart daarmee het eerste land dat gehoor geeft aan de oproep van het IOC en het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) tot samenwerking. IOC en IPC tekenden onlangs ook een overeenkomst tot samenwerking bij voorbereiding en organisatie van de respectievelijke Spelen. Vliegenthart complimenteerde de aanwezige voorzitter van het IPC, Bob Steadward, tijdens de ontvangst met dit resultaat. De staatssecretaris betuigde openlijk haar steun voor de kandidatuur van de Nederlander John Teunissen bij de verkiezing tot lid van het IPC.

Vliegenthart, die een groot deel van de Paralympics zelf bijwoont, zei in haar speech dat het een goede zaak is dat er een intensieve discussie plaatsvindt over het topsportkarakter ervan. Een sector die zichzelf serieus neemt, stelt zichzelf telkens openlijk vragen. Mijn mening is dat we hier absoluut kunnen spreken van een topsportevenement. Vliegenthart vindt het onzin om de Paralympics niet als topsport te bestempelen, louter omdat je op onderdelen twijfels zou kunnen hebben. Dat er verschillen zijn tussen afzonderlijke onderdelen wat betreft kwaliteit en attractiviteit, vind ik heel normaal. Dat zien we bij de Olympische Spelen evengoed. Ook daar vindt discussie plaats over welke sporten er al dan niet horen plaats te vinden. We moeten de zaak dus niet gaan omdraaien, aldus Vliegenthart.

Interne links
Ontvangst tijdens de Paralympics in Sydney

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie