Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaamse prijs Beeldende Kunst voor Jef Geys en Koen Brams

Datum nieuwsfeit: 26-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN
MINISTER BERT ANCIAUX
VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, BRUSSELSE

AANGELEGENHEDEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

26 OKTOBER 2000

Prijs Beeldende Kunst voor Jef Geys en Koen Brams

Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux heeft op voorstel van de jury de Vlaamse Cultuurprijs voor Beeldende Kunst toegekend aan Jef Geys en Koen Brams.

Kunstenaar Jef Geys ontvangt de kunstenaarsprijs ter waarde van 750.000 fr. Koen Brams ontvangt de prijs van de kritiek ter waarde van 250.000 fr.

Jef Geys is een van de belangrijkste kunstenaars in Vlaanderen. Deze eigenzinnige kunstenaar is al sinds de jaren zestig onverdroten bezig een oeuvre uit te bouwen zonder toegevingen te doen of zich te laten beïnvloeden door commercialiteit. Hij heeft meer tentoonstellingen van zijn werken geweigerd dan gedaan. Hij maakt consequente keuzes wat de entourage van zijn werk betreft. Zijn activiteit neemt niet af en het oeuvre wordt sterker en sterker. Zijn kenmerken zijn o.a. ontwikkeling, fragmentering en invulling van leegte.

Ook zijn sociaal engagement is sinds zijn eerste werken een constante. Een mooie illustratie van zijn manier van werken aan projecten van lange adem is het lijvig fotoboek: "Al de foto's (van 1958 tot 1998)".

Jef Geys haalt zijn legitimatie niet uit officiële erkenning of grootse opdrachten, maar uit zijn rotsvast geloof in de eigen artistieke waarde. Hoe moeilijk kunst ook te duiden is, zij blijft intrigeren door haar intellectuele en maatschappelijke dimensie. Zijn pionierswerk in de Vlaamse plastische kunsten is een voorbeeld voor de jonge kunstenaars. Hij blijft één van de grote onbekenden, zowel nationaal als internationaal.

Koen Brams is de oprichter van het tijdschrift "De Witte Raaf" en een kritische drijfkracht die gedurende jaren eigenzinnig de Vlaamse kunstwereld tegen de schenen heeft geschopt.

Hij bracht op jonge leeftijd zeer veel teweeg en gaf later aan jonge auteurs in zijn tijdschrift publicatiemogelijkheden. Zo heeft hij onder meer een podium gegeven aan gerenommeerde kunstessayisten als Dirk Lauwaert en Frank Van de Veire. Hij krijgt ook veel aandacht in Nederland en veroorzaakte daardoor een symbiose.

Gedurende tien jaar is hij de centrale figuur geweest die aan de weg heeft getimmerd om de Vlaamse plastische kunstscène voor een gezapig inslapen te behoeden. Het is het moment om zijn energie, prestaties en engagement te belonen. Koen Brams is op dit ogenblik directeur van de Jan Van Eyck Academie in Maastricht en recent verscheen een "Encyclopedie van fictieve kunstenaars" die hij samenstelde.

info : Koen T'Sijen, woordvoerder van
minister Anciaux - tel. (02) 553 28 11
e-mail: (koen.tsijen@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie