Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VU Verpleegprijs 2000 voor mantelzorg CVA patiënten

Datum nieuwsfeit: 26-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
VU ziekenhuis

Amsterdam, 24 oktober 2000

VU Verpleegkundeprijs 2000 voor begeleiding mantelzorgers CVA patiënten

De Verpleegkundeprijs 2000 van het VU ziekenhuis, die dit jaar is ingesteld op de Dag van de Verpleging, is toegekend aan een project gericht op de mantelzorgers van CVA-patiënten (cerebrovasculair accident, ook wel hersenbloeding of herseninfarct). Winnaar Lies Braam, verpleegkundige op de afdeling neurologie van het VU ziekenhuis, stelt voor om de mantelzorgers in de ziekenhuisfase op meer structurele wijze te informeren over CVA. Zodoende worden zij fysiek en geestelijk minder belast wanneer zij eenmaal thuis de zorg voor de patiënt op zich nemen. De prijs bestaat uit een 0,6 formatieplaats voor de duur van 6 maanden. Daarmee wordt verder gewerkt aan de uitwerking en implementatie van dit idee.

CVA

CVA is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit in de Westerse wereld. Jaarlijks komen er in Nederland 28.000 nieuwe patiënten bij. Eenderde overlijdt binnen het jaar. Van de overige patiënten gaat 70 procent in meer of mindere mate gehandicapt naar huis. Meestal neemt de partner de zorg over. Uit recent onderzoek blijkt dat de mantelzorger ernstig overbelast is, met als gevolg depressies en gezondheidsklachten. Hierdoor wordt deze ook een zorgvrager en komt de CVA patiënt alsnog op een wachtlijst voor een zorginstelling. Door de mantelzorger in een vroeg stadium ondersteuning te bieden, is er minder kans dat deze gezondheidsklachten krijgt.

Mantelzorgers

Het winnende project ziet er als volgt uit. In het ziekenhuis vindt wekelijks een een tot anderhalf uur durende bijeenkomst plaats waarin de mantelzorger informatie krijgt over de ziekte en de gevolgen daarvan voor de thuissituatie. Aan de orde komen zaken als de aard van de aandoening, mogelijke complicaties, het revalidatietraject en de daarbij betrokken disciplines en mogelijke restverschijnselen op lichamelijk, verstandelijk en psychologisch gebied. Niet alle informatie kan in een zitting worden gegeven. Daarom is er een continue cyclus van twee à drie bijeenkomsten nodig. Daardoor kunnen mantelzorgers op elk moment instappen.

Eervolle vermelding

De jury van de Verpleegkundeprijs VU ziekenhuis bestond uit verschillende deskundigen van binnen en buiten het ziekenhuis waaronder een bestuurslid van de cliëntenraad academische ziekenhuizen (CRAZ). De CRAZ kende een eervolle vermelding toe aan een van de andere genomineerde ideeën; ontwikkeling van lesmateriaal voor verpleegkundigen om kindermishandeling te herkennen. Dit idee is afkomstig van Marielle Teesseling, verpleegkundige bij de spoedeisende hulp.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst public relations en voorlichting
VU ziekenhuis/ faculteit der Geneeskunde van de Vrije Universiteit, telefoon: (020) 444 3444,
fax (020) 444 3450, Jan Spee.

© Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit
26/10/00
dienst public relations & voorlichting
(prv@azvu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie