Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Europa blijft 'bezorgd' over mensenrechten in Turkije

Datum nieuwsfeit: 26-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Volksunie

Europa blijft "bezorgd" over mensenrechten in Turkije (26/10/00)

Er zijn verschillende ernstige berichten over foltering en mishandeling in Turkije, niet alleen uit Koerdistan, maar ook uit andere delen van de kandidaat-lidstaat voor de Europese Unie. Met dit late antwoord op een europarlementaire vraag van Bart Staes (VU&ID) erkent de Raad "bezorgd te blijven over de mensenrechtensituatie in Turkije". Met name de detentie door veiligheidstroepen blijkt een reden tot "bijzondere bezorgdheid".

In Turks Koerdistan kan de gevangenhouding door de veiligheidstroepen worden verlengd tot tien dagen. Tijdens zulke lange detentieperiodes zonder contact met de buitenwereld, vaak ook zonder recht op een advocaat, lopen de gevangenen volgens de Raad het risico gefolterd en mishandeld te worden. De Turkse regering erkent (sic) dat foltering plaatsvindt en beweert een aantal maatregelen te hebben genomen om "een eind te maken aan het gebruik van folteringen".

Staes stelt vast dat de situatie in Turkije nog steeds niet is verbeterd. Een jaar geleden, half oktober '99, zei de commissaris Günther Verheugen dat "er ernstige tekortkomingen zijn op het gebied van de mensenrechten en de bescherming van minderheden". Marteling was weliswaar geen systematische, maar toch een wijdverbreide praktijk. De aanhoudende schending van de mensenrechten roept volgens Staes vragen op over de wil van Turkije om werkelijk een politieke oplossing na te streven voor de Koerdische kwestie.

Het verwondert het Vlaamse europarlementslid dan ook dat de Raad zich ertoe beperkt "de situatie te blijven volgen en Turkije ertoe aan te zetten al het nodige te doen om te komen tot een volstrekte naleving van de mensenrechten te komen". Indien de Europese Unie en secretaris-generaal Javier Solana werk willen maken van een doortastend Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid, dan moeten ze de Turkse regering uitdrukkelijker op haar verantwoordelijkheid wijzen inzake mensenrechten en de rechten van minderheden.

Auteur:
VU&ID-fractie - Europees Parlement
Bart Staes - Lid van het Europees Parlement

Meer informatie:
Contactpersoon: Filip Vandenbroeke
Telefoon: 02/284.7.642.
Fax: 02/284.9.642.
E-post: (fvandenbroeke@europarl.eu.int)
Url: bartstaes.volksunie.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie