Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verwerking geweldservaringen uit jeugd met vallen en opstaan

Datum nieuwsfeit: 27-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht

23 oktober 2000

Verwerking geweldservaringen uit jeugd gaat met vallen en opstaan

Volwassenen die als kind zijn mishandeld hebben sterke voornemens om hun eigen kinderen beter en met liefde en respect op te voeden. Ze slagen hier naar hun eigen idee redelijk goed in. Toch kost het opvoeden hen moeite. De geweldservaringen hebben hun leven getekend en zijn van invloed op de relaties met hun partners en kinderen.

Het zijn enkele bevindingen uit het onderzoek van psycholoog Sietske Dijkstra. Zij promoveert op 27 oktober aan de faculteit Sociale Wetenschappen. Dijkstra heeft diepte-interviews gehouden met een specifieke groep mannen en vrouwen in de leeftijd van 22 tot 52 jaar die in hun jeugd fysiek en/of seksueel zijn mishandeld. Een deel hiervan heeft ondertussen zelf een gezin gesticht. Vanuit het perspectief van trauma schenkt de promovenda aandacht aan de levensverhalen van de geïnterviewden waarbij ze uitvoerig ingaat op aard en gevolgen van het vroegere geweld. Daarnaast komt de wijze ter sprake waarop deze ervaringen doorwerken in relaties met familieleden uit het gezin van herkomst, de (ex)partners en de kinderen.

Volgens Dijkstra leggen de geïnterviewden een grote overlevingskracht aan de dag. Ze zijn vaak in staat om ondanks hun benarde omstandigheden vertrouwelijke contacten met anderen te leggen. Daarnaast beschikken ze over de veerkracht om uit de put te klauteren en zich teweer te stellen tegen de gevolgen van het vroegere geweld. Wel blijkt dat de respondenten zich permanent moeten inspannen om met hun verleden om te gaan. Op grond van hun jeugdervaringen stellen ze dikwijls weinig vertrouwen in de wereld. In plaats daarvan moeten zij zien om te gaan met gevoelens van afwijzing, in de steek gelaten en verraden te zijn door ouders of anderen aan wie zij zich toevertrouwden. Angstgevoelens komen ook later veelvuldig voor. Bijvoorbeeld de angst om zelf in herhaling te schieten en het vroegere geweld door te geven. Therapie draagt er aan bij om die gevoelens beter te hanteren.

De respondenten worden geregeld geconfronteerd met morele dilemma's. Bijvoorbeeld door de vraag met wie ze de ervaringen uit het verleden delen of de kwestie om al of niet contact te houden met leden uit het gezin van herkomst. In de relatie met hun kinderen speelt eveneens het dilemma om al of niet over het verleden te vertellen. De meeste respondenten laveren tussen verzwijgen en wel vertellen.

Dijkstra benadrukt dat het verwerken van de traumatische ervaringen een dynamisch proces is dat veranderlijk is in de tijd en de levensloop. In de levensverhalen tekent zich een patroon af van het vermijden van de ervaringen en het opnieuw beleven daarvan. Het blijkt dat het doorwerken en bespreken van herinneringen de geïnterviewden de mogelijkheid biedt om de geweldservaringen minder overheersend te maken en op een afstand te plaatsen. Op deze wijze creëren zij een belangrijke tussenruimte in het voorkomen van toekomstig geweld en het doorbreken van de geweldsspiraal. De promovenda concludeert dat de geïnterviewden in dit onderzoek minder gedoemd zijn tot permanente herhaling van geweld dan in sommige andere studies wordt voorgesteld.

Vrijdag 27 oktober 2000 om 14.30 uur
Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Promotie:'Met vallen en opstaan. Hoe vrouwen en mannen betekenis geven aan geweld uit hun kindertijd.'
Mw.drs. S. Dijkstra, faculteit Sociale Wetenschappen Voorlichter Maria Splinter (030) 253 6718 of 253 4073 Uitgeverij Eburon Delft, ISBN: 90 5166 792 2, tel: 015-2131484 of (info@eburon.nl)

Gewijzigd:Dinsdag, 23 oktober 2000 Johan Vlasblom

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie