Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Herfstexcursie Donkere duinen in Den Helder

Datum nieuwsfeit: 27-10-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
HERFSTIGE ZAKEN IN DE DONKERE DUINEN

Den Helder - Het hoofd in de wolken, de voeten stevig op de herfstgrond. Deze twee zaken worden gecombineerd tijdens een herfstexcursie van de stichting Het Noord-Hollands Landschap. Onder leiding van enkele gidsen speurt men de lucht af naar trekvogels als koperwieken en sijsjes en zoekt men op de grond naar zwammen, boleten en elfenbankjes. Zaterdagochtend 28 oktober 9.00 uur begint een echte struin-, zwerf- en zwalktocht dwars door De Donkere Duinen, een woest stukje duinlandschap ten westen van Den Helder. Warme kleding aan en regenlaarzen mee, want er zijn drassige delen om doorheen te wandelen. Rond 11.00 a 11.30 uur keren de deelnemers, hopelijk wijzer en voldaan, terug naar het startpunt restaurant Duinoord.

Hoe ziet de onderkant van een paddestoel eruit? Is het een gaatjes- of plaatjeszwam? Is een paddestoel bol- of komvormig? Gidsen Jan Zijp, Corrie Meijer en Jan Boshamer nemen behalve hun parate kennis, spiegeltjes, zoeklijsten en telescopen voor de deelnemers mee zodat eenieder ook zelf dit soort herfstige zaken kan achterhalen. Namen en weetjes zijn er te over. Maar het leukste is toch, zegt Jan Zijp, om je te verbazen over de enorme hoeveelheid vormen, kleuren en soorten paddestoelen.

De paddestoel is zeker niet het enige onderwerp van de excursie. Zo komt men tijdens de tocht al wandelend aan de weet hoe dieren zich hier in de herfst gedragen. Over heel Nederland lopen trekbanen waarlangs trekvogels van het noorden naar het zuiden vliegen. En een van die trekbanen loopt via de Wadden precies over De Donkere Duinen. Mezen, goudhaantjes, spreeuwen, koperwieken en sijsjes nemen na hun nachtelijke vlucht hier een korte rustpauze. De Vlaamse gaai daarentegen neemt in de herfst de tijd om een wintervoorraadje eikels aan te leggen. Net als bos- en veldmuizen die insecten verzamelen voor hun winterrust. Wie geen genoeg kan krijgen van deze weetjes der natuur, mag zich aanmelden bij Het Noord-Hollands Lands chap, tel. 0251-362 730. Kinderen zijn van harte welkom. Start: 28 oktober, 9.00 uur verzamelen op het parkeerterrein bij restaurant Duinoord te Den Helder. Kosten: ? 4,-- (? 3,-- voor NHL-beschermers), kinderen ? 1,--.Voor inlichtingen over bovenstaand persbericht kunt u contact opnemen met Johan Stuart, 0251-362 767 of mobiel 06-53129644. E-mail: (nhl@tref.nl) Castricum, 5 oktober 2000.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie