Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vrijetijdsbesteding centraal in CBS-magazine INDEX

Datum nieuwsfeit: 27-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten
Centraal Bureau voor de Statistiek


INDEX: Vrijetijdsbesteding Index no.9: vrijetijdsbesteding

Onlangs verscheen het negende nummer van dit jaar van INDEX, het magazine van het CBS. In dit nummer staat het thema Vrijetijdsbesteding centraal.

Vrije tijd als sluitpost (PDF 203 kB)

Vrouwen zijn in de periode 1975-1995 meer gaan werken. Die extra arbeidstijd compenseerden zij door minder onbetaald werk te doen en vrije tijd in te leveren. Voor mannen kan eenzelfde rekensommetje worden gemaakt, met bijna identieke uitkomsten: ze zijn tussen 1975 en 1995 iets meer gaan werken, ze deden iets meer onbetaald werk en ze hielden minder vrije tijd over.

`Offeren op het altaar der familiegoden'

In de discussies rond arbeidsduurverkorting in de jaren twintig van de vorige eeuw kwam ook het probleem van de vrije tijd naar voren. Hoe de arbeider die tijd doorbracht, was in brede kring onbekend. Uit onderzoek bleek dat lectuur en studie de voornaamste vrijetijdsbesteding was.

Dagje dierentuinen populair (PDF 205 kB)

Vrijwel alle grote dierentuinen hebben de laatste jaren flink geïnvesteerd in de aanleg van nieuwe dierenverblijven en in nieuwe activiteiten, zoals het verzorgen rondleidingen, kinderactiviteiten, tentoonstellingen, demonstraties met roofvogels, lezingen, themadagen en theater. Met succes: in 1999 steeg het aantal bezoekers tot 10,4 miljoen.

Jongerenvakantie mag wat kosten (PDF 198 kB)

Jongeren houden kort, maar krachtig vakantie. Op de camping en aan het strand, in het uitgaansleven en bij sportieve bezigheden kijken zij niet op een cent. Jaarlijks spenderen jongeren zo'n 2,5 miljard gulden aan hun vakanties. Bijna 90 procent van dat bedrag gaat op aan buitenlandse reizen.

Grote steden trekpleister voor buitenlandse toerist

In 1999 verbleven in ons land per dag drie buitenlandse toeristen per vierkante kilometer. De meeste buitenlandse toeristen kwamen naar de vier grote steden: gemiddeld per dag ongeveer 75 personen. Vooral het aandeel van Amsterdam is groot. De Waddeneilanden en Noordzeebadplaatsen telden 16 en 13 buitenlandse bezoekers per vierkante kilometer.

De gewoonten van het zand

Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan, vinden mekaar met name op de Waddeneilanden (50 Nederlanders per vierkante kilometer) en de Noordzeestranden (33 Nederlandse toeristen per vierkante kilometer).

Slapen onder sterren (PDF 88 kB)

In 1999 nam zowel het aantal gasten als het aantal overnachtingen in Nederlandse logiesaccommodaties toe vergeleken met 1998. Drie- en viersterrenhotels zijn de meest populaire hoteltypen en die populariteit neemt nog steeds toe. De groei in de hotelsector beperkte zich het afgelopen jaar tot drie- en viersterrenhotels en tot pensions en hotels zonder ster. Hotels in de overige sterrencategorieën ontvingen minder gasten. Voor het eerst sinds 1993 verminderde het aantal gasten in vijfsterrenhotels.

Jonge tweedegeneratieallochtonen (PDF 206 kB)

De tweede generatie Turken en Marokkanen is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld. De reden daarvan is de sterke toename van het aantal vrouwen van de eerste generatie in de vruchtbare leeftijd. Een groot deel van deze tweedegeneratieallochtonen is nog jong: meer dan zeventig procent is jonger dan vijftien jaar.

Conjunctuur en regio

In het blad is verder het Conjunctuurbericht opgenomen met daarin de meest recente cijfers over de Nederlandse economie

Belangstelling?
Voor het toesturen van een proefnummer of een artikel per fax kunt u contact opnemen met de redactie van INDEX, e-mail (INDEX@cbs.nl).

INDEX verschijnt 10 keer per jaar. De prijs van losse nummers bedraagt f 15,-. Een jaarabonnement kost f 129,50.
De prijzen zijn inclusief administratie- en verzendkosten. U kunt de publicaties bestellen bij:

Centraal Bureau voor de Statistiek
E-mail: (verkoop@cbs.nl)

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 2000 Bronvermelding is verplicht.
Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Laatst gewijzigd: 27 oktober 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie