Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP Utrecht: partijen spelen verstoppertje over verkoop REMU

Datum nieuwsfeit: 27-10-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT SP gemeenteraadsfractie Utrecht

Utrecht, 27 oktober 2000.

SP: partijen spelen verstoppertje over verkoop REMU

huishoudens draaien straks op voor de strop

Vrijwel alle partijen die meedoen met de Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen spelen verstoppertje over hun standpunt inzake de verkoop van de REMU. Zoals bekend wil de directie van het regionale nutsbedrijf op korte termijn privatiseren. De gemeente Utrecht en de provincie Utrecht zijn de twee grootste aandeelhouders in het bedrijf, ieder met ca. 37.5% van het aandelenbezit. De opbrengst zou alleen al voor de gemeente een miljard gulden in het laatje kunnen brengen, nog meer dan de verkoop van het productiebedrijf UNA heeft opgebracht. Daar staat tegenover dat de prijs voor de privatisering straks betaald wordt door de Utrechtse huishoudens. Bij een opbrengst van drie miljard gulden en een rendement van 12% zou de winst van REMU moeten verviervoudigen ten opzichte van het niveau van de laatste jaren. Het is wel duidelijk waar deze winststijging vandaan moet komen. De SP vindt het schandelijk dat politieke partijen in hun verkiezingsprogramma's, waarin toch vrijwel ieder scheef liggende stoeptegel in de stad behandeld wordt, met geen woord reppen over hun standpunt ten opzichte van de privatisering.

Slechts het programma van de SP is klip en klaar over de privatisering: vóór het behoud van de nutsfunctie, dus tegen verkoop. Leefbaar Utrecht is principieel tegen, maar geeft anderzijds aan dat de gemeente als minderheidsaandeel-houder gedwongen zou kunnen worden haar aandelen te verkopen. Dit is onjuist: de gemeente -overigens de grootste aandeelhouder!- kan niet gedwongen worden haar aandelen te verkopen.

PvdA, GroenLinks en ChristenUnie reppen in hun programma met geen woord over verkoop van de REMU of van nutsbedrijven in zijn algemeenheid. De VVD zegt er wel iets over: "Uitgangspunt bij fusies, verzelfstandiging en privatisering van nutsvoorzieningen is dat het leidt tot tariefsverlaging voor de burger (zoals bij de OZB), waarbij de continuïteit van levering wordt gewaarborgd." Op grond van dit standpunt zou je mogen verwachten dat de liberalen tegen privatisering zullen stemmen. De praktijk is echter dat de VVD altijd pal gestaan heeft voor de verkoop van overheidsdiensten, ook al betekende dit dat de tarieven juist flink omhoog gingen, zoals bij de kabel. D66 stelt in haar programma: "De gemeente weegt haar deelname in (nuts)bedrijven zorgvuldig af voordat tot verkoop wordt overgegaan." Welke zorgvuldige afweging D66 maakt blijft, nauwelijks twee maanden voordat het verkoopbesluit genomen wordt, voor de kiezer echter in het ongewisse. Het bontst maakt het CDA het. Deze partij heeft in haar gedachten klaarblijkelijk al afscheid genomen van de REMU, gezien de volgende passage in haar programma: "De laatste drie jaar heeft de gemeente veel extra geld ontvangen door het verkopen van de kabel en van de aandelen in de REMU. Het gaat hier om meer dan 700 miljoen gulden." Het is klaarblijkelijk lastig om UNA en REMU uit elkaar te houden, als je gedachten al bij de torenhoge opbrengst verkeren.

De SP is van mening dat alle partijen, als zij zich niet schuldig willen maken aan verkiezingsbedrog, vóór de verkiezingen een principiële keuze dienen te maken vóór of tegen verkoop. Bij de verkoop van de UNA in februari 1999 was de SP de enige partij in de Utrechtse gemeenteraad (en in provinciale staten Utrecht), die zich principieel uitsprak voor het behoud van de nutsfunctie bij de energiedistributie.

Inlichtingen:

Paulus Jansen, tel. (06) 51844755.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie