Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Buitenlandse artiesten kunnen toch loonbelasting verrekenen

Datum nieuwsfeit: 27-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ernst & Young

Buitenlandse artiesten kunnen toch loonbelasting verrekenen

In april van dit jaar besliste het Gerechtshof van Amsterdam, dat in Nederland optredende buitenlandse artiesten net zoals alle andere belastingplichtigen in Nederland de op hun inkomsten ingehouden loonbelasting moeten kunnen verrekenen in de inkomstenbelasting. Op de inkomsten van buitenlandse artiesten wordt na een kostenaftrek van 25% een percentage van 25% aan loonbelasting ingehouden (een effectieve heffing van 18,75%). Wanneer buitenlandse artiesten echter meer kosten maken dan dit vast percentage van 25%, waardoor dus te veel loonbelasting wordt ingehouden kunnen zij dit wettelijk niet verrekenen in de inkomstenbelasting. Het Gerechtshof achtte de regeling, dat voor buitenlandse artiesten, die in Nederland optreden voor korte duur (minder dan drie maanden) de inhouding van loonbelasting werd gezien als eindheffing in strijd met zowel het EG-verdrag als het Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten (IVBPR).

Staatssecretaris Bos heeft besloten, dat buitenlandse artiesten ingevolge bovengenoemde uitspraak de ingehouden loonbelasting kunnen verrekenen, wanneer zij aangifte inkomstenbelasting doen. Dit kan voor aanslagen welke op 25 april 2000 nog niet onherroepelijk vaststonden en eveneens voor de situaties waarin nog geen aanslag is opgelegd en nog binnen de daarvoor gestelde termijn aangifte wordt gedaan. Dit kan middels een zogenaamd T-biljet nog over de jaren 1997, 1998 en 1999.

Voor vragen kunt u terecht bij Entertainment & Media Groep van Ernst & Young in Amsterdam, Eugène Bartman, telefoon (020) 549 76 91, of Lisette Sloet, telefoon (020) 549 75 99.


Copyright © 2000 Ernst & Young

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie