Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Samenwerking versterkt positie zorgvragers'

Datum nieuwsfeit: 28-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Overijssel
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Overijssel

Nap-Borger (volksgezondheid): samenwerking versterkt positie zorgvragers

Veel mensen worden geconfronteerd met astma, chronische bronchitis of longemfyseem. Alleen in Twente gaat het al om ongeveer 60.000 mensen. Goede voorlichting aan mensen met luchtwegproblemen is heel belangrijk. De
informatiemarkt van de drie Twentse Afdelingen van het Astma Fonds levert in ieder geval een waardevolle bijdrage aan meer kennis en inzicht over astma. Dit verklaarde gedeputeerde Herma Nap-Borger (Volksgezondheid, Milieu, Zorg) zaterdagmorgen bij de opening van de Astma Fonds Informatiemarkt in het partycentrum Het Hulsbeek in Oldenzaal.

Binnen mijn portefeuille milieu zet ik mij in voor voor een gezonde leefomgeving voor de Overijsselse burgers. Het behouden van schone lucht en het bestrijden van luchtvervuiling horen daarbij. Dit is voor alle mensen in Overijssel van belang, maar voor mensen die last hebben van astma al helemaal. Ik ben tevens gedeputeerde voor volksgezondheid en zorg. In het provinciale zorgbeleid leggen we het accent op versterking van de positie van de patiënten en consumenten van zorg. Graag sta ik vandaag nog even apart stil bij het eerste accent: de versterking van de positie van de zorgvragers.

krachten bundelen
Er zijn vele
patiëntenverenigingen, zoals de afdelingen van het Astma Fonds, actief in Overijssel en in Twente. Dat is een goede zaak. Mensen vinden daardoor dicht bij huis informatie en ondersteuning van lotgenoten. De
patiëntenverenigingen komen ook op voor hun belangen. Juist die belangenbehartiging werkt vaak beter als patiëntenverenigingen en organisaties hun krachten bundelen. Samen staan de verschillende patiënten- en consumentengroepen sterker richting instanties zoals ziekenhuizen, zorgverzekeraars en overheden. De provincie Overijssel subsidieert daarom ook het Patiënten- en Consumenten Platform Twente. Dit platform vormt in aanvulling op de veelal lokale organisaties de spreekbuis en belangenbehartiger.

Naast het Patiënten- en Consumenten Platform subsidiëren we overigens onze provinciale steunfunctie, speciaal voor mensen met lichamelijke handicaps: Arcon
Belangenbehartigers. Arcon ondersteunt lokale organisaties van gehandicapten en WAO-ers en zet zich in zijn algemeenheid in voor een verbetering van de leefomstandigheden van mensen met lichamelijke gebreken. U kunt daarbij onder andere denken aan de bereikbaarheid en toegankelijkheid van woningen en gebouwen. Zo is het voor mensen met astma nodig dat er rookvrije ruimtes zijn om bij voorbeeld hobby of sport te kunnen beoefenen. Om dit te bewerkstelligen kunt u de hulp van Arcon inschakelen.

Bron: team communicatie telefoon


© 28-10-2000 Provincie Overijssel

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie