Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Cobra op z'n best in het Cobra Museum Amstelveen

Datum nieuwsfeit: 28-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

COBRA MUSEUM

Cobra op z'n best in het Cobra Museum Amstelveen!

Vanaf 28 oktober is er al het nodige te zien van de grote lustrum expositie van het vijfjarige Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen. 'Het Kind in Cobra' toont Cobra op z'n best! De ruim 200 kunstwerken (schilderijen, tekeningen, gouaches, assemblages, beelden) die worden getoond laten heel duidelijk de invloed van de kindertekening op de kunst van Cobra zien. Het resultaat is een Cobra expositie die uitblinkt in spontaniteit, veelkleurigheid en kinderlijke figuratie.

Twee weken later, op zondag 12 november, vindt de feestelijke publieksopening van de tentoonstelling plaats in de vorm van de prijsuitreiking van de landelijke tekenwedstrijd 'Hoera Cobra'. Om 15.00 uur vertelt Eugénie Brands (dochter van Cobra kunstenaar Eugène Brands) over hoe zij als kind met haar vader samenwerkte én reikt zij de prijzen van de wedstrijd uit. Ongeveer 100 ingezonden tekeningen maken deel uit van de expositie. Alle kinderen die hebben deelgenomen zijn uitgenodigd. Er is een hele dag feest met activiteiten in het kinderatelier, rondleidingen voor ouders en kinderen en gratis taart (zolang de voorraad strekt).

De Cobra kunstwerken zijn afkomstig uit de eigen collectie van het Cobra Museum en uit de collecties van onder meer het Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Boijmans van Beuningen, Museum Van Bommel van Dam, het Dordrechts Museum, Haags Gemeentemuseum, Rijksmuseum Twenthe en het Centraal Museum Utrecht. Verder zijn de werken afkomstig uit de privé verzamelingen van de kunstenaars en van galeries en particulieren.

Kindertekening
De kindertekening was één van de belangrijkste inspiratiebronnen voor de kunstenaars van Cobra, met name voor Karel Appel, Corneille, Constant en de Denen Asger Jorn, Henry Heerup en Carl-Henning Pedersen. Na de historische jaren (1948-1951) ook voor Eugène Brands, Anton Rooskens, Pierre Alechinsky en Lucebert. De kindertekening als kunstwerk was -althans voor Nederland- iets geheel nieuws. Karel Appel: 'Wij waren opstandig en ongeduldig. We hadden een nieuwe expressievorm nodig. We wilden de schilderkunst flink aanpakken. Onze dromen, ons gedrag, ons werk, het had inderdaad iets kinderlijks.'

Het Cobra Museum geeft bij de expositie een gelijknamig boek uit dat tevens de handleiding is bij de tentoonstelling. Tekst: Ed Wingen.

Voorbezichtiging pers en presentatie boek.
Op 8 november van 16.30 tot 17.30 uur is er een voorbezichtiging van de tentoonstelling voor de pers en wordt het boek 'Het kind in Cobra' gepresenteerd. Aanmeldingen en informatie via Lieke Fijen, tel. 020 547 5038 of email: l.fijen@cobra-museum.nl

De eerder aangekondigde boekpresentatie van het nieuwe boek van Willemijn Stokvis 'Cobra, de weg naar spontaniteit' op donderdag 26 oktober in het Cobra Museum is door Uitgever V+K Publishing uitgesteld. Er wordt een nieuwe datum bepaald!

Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen, Sandbergplein 1-3, 1181 ZX Amstelveen. Open: dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur. Telefoon:
020 5475050 en www.cobra-museum.nl.

Voor de redactie: inlichtingen en beeldmateriaal via Lieke Fijen, telefoon 020 5475038 en l.fijen@cobra-museum.nl

23 okt 00 15:15

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie