Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Meeste gebruikers hoortoestel vinden eigen bijdrage te hoog

Datum nieuwsfeit: 28-10-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nipo-onderzoek: meeste gebruikers vinden eigen bijdrage te hoog

Driekwart hoortoestellen wordt te duur betaald

Gorinchem, 25 oktober 2000

De meeste dragers van een hoortoestel betalen veel meer voor het toestel dan nodig is. Zes van de tien gebruikers vindt dat een te hoge eigen bijdrage moet worden betaald bovenop de vergoeding van de ziektekostenverzekeraar. De gemiddelde eigen bijdrage blijkt vele honderden tot wel meer dan duizend gulden per hoortoestel te zijn.

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een NIPO-onderzoek onder huidige en potentiële gebruikers naar de Nederlandse markt voor hoortoestellen. Het onderzoek is in opdracht van nieuwe aanbieder OorZaak uitgevoerd in het kader van de Nationale Dag van het Gehoor, die zaterdag 28 oktober wordt gehouden. OorZaak is het vorig jaar door Hans Anders Opticiens geïntroduceerde hoorconcept. Hans Anders is onderdeel van het detailhandelsconcern Koninklijke Vendex KBB.

Het overgrote deel van de ondervraagde dragers van een hoortoestel en de geënquêteerde potentiële gebruikers (slechthorenden, maar niet-dragers van hoortoestellen) vindt dat de eigen bijdrage drastisch omlaag moet. "Dat is nu precies waar OorZaak mee bezig is", zegt algemeen manager Eric Ezendam in een reactie op de conclusies uit het onderzoek. "Wij bieden analoge en digitale hoortoestellen aan voor een veel lagere prijs dan thans in de branche gebruikelijk is, zodat geen of slechts een minimale eigen bijdrage moet worden betaald".

De markt

Uit de algemene marktgegevens blijkt dat er momenteel in Nederland ongeveer
1,2 miljoen mensen zijn die een hoortoestel nodig hebben. Door de toenemende vergrijzing zal dit aantal in de komende jaren gestaag groeien.

In de praktijk blijkt dat van die 1,2 miljoen "slechts" 500 duizend mensen daadwerkelijk een hoortoestel dragen. Veel potentiële gebruikers stellen de aanschaf van een hoortoestel uit, omdat dit te duur is en omdat het hoortoestel als weinig esthetisch en comfortabel wordt ervaren.

De afgelopen jaren zijn de prijzen van hoortoestellen blijven stijgen, waardoor ook de overheidsuitgaven voor hulpmiddelen verder zijn toegenomen. Door de overheid wordt dan ook gezocht naar wegen om deze uitgaven te beperken. Iedere maatregel tot kostenbeheersing zal een lagere vergoeding en dus hogere eigen bijdrage voor de consument tot gevolg hebben. De (potentiële) gebruikers houden hiermee echter geen rekening. Uit het NIPO-onderzoek blijkt dat slechts een kwart van de ondervraagden verwacht dat de vergoeding voor een hoortoestel omlaag zal gaan.

Vergoeding

De ziekenfondsvergoeding voor een hoortoestel bedraagt veelal 1.000 gulden. Dit betekent dat met de huidige marktprijzen voor veel gebruikers een eigen bijdrage
overblijft van honderden guldens tot meer dan duizend gulden. Dankzij het initiatief van OorZaak kan een eigen bijdrage geheel of grotendeels worden voorkomen. OorZaak biedt in samenwerking met Hans Anders Opticiens immers hoortoestellen aan die aanzienlijk goedkoper zijn dan tot nu gemeengoed is in de branche. Bovendien bieden de specialisten van OorZaak kosteloze nazorg en service én een 100% tevredenheidgarantie.

Digitale hoortoestellen

Veel dragers van een hoortoestel kunnen in het onderzoek niet aangeven of ze een analoog of digitaal toestel hebben. Digitale hoortoestellen zijn ten opzichte van analoge toestellen beter in te stellen op het gehoorverlies en op wijzigingen van het gehoorverlies.

Een op de drie dragers van een hoortoestel heeft zo'n digitaal hoortoestel, terwijl - zo blijkt uit het NIPO-onderzoek - meer dan twee keer zoveel (potentiële) gebruikers menen dat de kwaliteit van digitale toestellen beter is. Volgens Rob van Beek, productmanager van OorZaak, is het in verhouding geringe aantal dragers van digitale hoortoestellen te wijten aan de aanzienlijk hogere prijs van deze toestellen. "En omdat veel ondervraagden de eigen bijdrage te hoog vinden, blijft het aantal dragers van digitale hoortoestellen beperkt", aldus van Beek.

OorZaak brengt ook hierin verandering. Digitale hoortoestellen worden al aangeboden vanaf 900 gulden. Dus onder de maximale vergoeding en derhalve zonder eigen bijdrage van de klant.

KNO-arts is hoordeskundige

Een andere conclusie uit het NIPO-onderzoek is dat dragers van hoortoestellen een duidelijk verschil zien in taken van de verschillende partijen.

De KNO-arts is hoordeskundige (74%). Hij beoordeelt voordat de klant naar de audicien gaat of het medisch verantwoord is een hoortoestel aan te meten. Dit eerste bezoek aan de KNO-arts wordt door 91% als nuttig ervaren. Van de ondervraagden ziet 83% de audicien als deskundige op het gebied van merken en typen hoortoestellen. De keuze van merk en type hoortoestel hoort volgens de meerderheid van de potentiële gebruikers dan ook thuis bij de audicien, in overleg met de klant. Gezien het feit dat een kwart van de huidige dragers geen merk hoortoestel weet te noemen, wordt de audicien dus een belangrijke rol in het aankoopproces toegekend.

Na de proeftijd voor de klant maakt de audicien een eindverslag. Voor uiteindelijke vergoeding dient de KNO-arts ook nog een eindoordeel te geven. Dit tweede bezoek aan de KNO-arts wordt door veel ondervraagden als onnodig ervaren. De redenen die men hiervoor spontaan aangeeft is dat dit tweede bezoek aan de KNO-arts niets verbetert en kostenverhogend werkt.

"De KNO-arts heeft een goede en belangrijke rol in met name het eerste traject van de aanschaf van een hoortoestel", aldus Ezendam. "Wij hopen door een eerlijke en duidelijke communicatie met de KNO-arts ervoor te zorgen dat klanten tevreden zijn met kwaliteit en prijs van het hoortoestel. Klanttevredenheid, daar gaat het dus om."

Servicecontract niet nodig

In het NIPO-onderzoek geeft ruim 4 op de 10 ondervraagden aan bij de huidige audicien een servicecontract te hebben afgesloten. De kosten voor zo'n servicecontract zijn al snel 150 gulden. "Totaal overbodig", aldus Eric Ezendam. "De reparatiekosten aan een hoortoestel krijgt de audicien gewoon vergoed bij de zorgverzekeraar van de klant. En als je achter je product staat, dan bied je de service er gewoon kosteloos bij aan."

"Wij werken met een formule, waarbij we de klant recht in de ogen kunnen kijken. Kwalitatief goede producten aanbieden voor een eerlijke lage prijs, met optimale service en garantie voor tevredenheid is een verademing", aldus van Beek.

Dat het concept van OorZaak tot in de kleinste details wordt doorgevoerd, blijkt wel uit de kosten voor bijvoorbeeld de batterijen voor hoortoestellen. Een setje van 6 batterijen blijkt bij huidige aanbieders gemiddeld 11 gulden te kosten. OorZaak biedt voor de bekende Varta®-batterijen een vaste lage prijs van 4,95 gulden. Deze zijn te koop in alle, meer dan 200 Hans Anders vestigingen.

Succesvolle start

OorZaak is precies een jaar geleden gelanceerd. De scherpe en transparante prijsstelling van OorZaak betekende een doorbraak in de tot dan toe starre Nederlandse markt voor hoortoestellen. Inmiddels hebben al duizenden consumenten kennis gemaakt met de goede producten en de uitstekende serviceverlening van OorZaak. Het assortiment analoge en digitale hoortoestellen is inmiddels uitgebreid tot zes merken, met een winkelprijs van 650 tot 1350 gulden. Klanten die van de KNO-arts of het Audiologisch Centrum een hoortoestel krijgen voorgeschreven, kunnen via het call-center (gratis nummer: 0800-0027) met de specialisten van OorZaak een afspraak maken in een van de vestigingen van Hans Anders.

Noot voor de pers:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichter van Koninklijke Vendex KBB,
Dhr. P. van Bakkum, tel. 020-5490432

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...