Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jaarrede van Uneto-voorzitter P.J. de Bont

Datum nieuwsfeit: 30-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Unie van elektrotechnische ondernemers

Jaarrede van Uneto-voorzitter P.J. de Bont

De Jaarrede is gehouden tijdens de Uneto-Ledendag op 30 oktober 2000 In het Beatrix Theater van de Jaarbeurs Utrecht.

Dames en heren, de mobiele ondernemer is het thema van vanmiddag. Waarom? Omdat wij ook in het huidige economisch hoogtij optimaal wendbaar moeten zijn. Eerder deze middag maakte Rob Creemers zonneklaar dat we in een maalstroom van verandering zitten. Niemand kan er zeker van zijn dat hij over vijf jaar nog steeds dezelfde soort opdrachtgevers en klanten zal bedienen met hetzelfde soort diensten en producten. Innovaties in onze branche gaan snel. Er wordt veel van ons gevraagd om bij te blijven. Op alle veranderingen moeten we inspelen en dat vraagt veel van onze visionaire kennis en van onze ervaringen. Compleet anders is dit in de bouw. Het bouwproces is ouderwets en traag. De sterk hiërarchische organisatie van de bouw verhindert de integratie van kennis.

Om uw visie te versterken ondersteunt Uneto u met marktonderzoeken zoals het Koopstromenonderzoek voor de detailhandel en de Structuurstudie 2005 voor de installatiesector als opvolger van eerdere marktonderzoeken.

Maar visie alleen is niet voldoende. Er moeten ook zaken aangepast worden. Dat betekent dat onze huidige medewerkers constant dienen te worden bijgeschoold. Maar, zeker zo belangrijk is dat we over voldoende nieuwe medewerkers kunnen beschikken en dat die goed zijn opgeleid. En dit betekent nogal wat. Om zich te onderscheiden in de markt wil elke winkel en elk installatiebedrijf een eigen uitstraling hebben. Al deze bedrijven hebben volgens mij daarom behoefte aan medewerkers met een opleiding die past bij het karakter van het bedrijf.

De maatschappij individualiseert steeds meer. Voor het bedrijfsleven is het van groot belang te weten aan welke competenties een schoolverlater voldoet. Maar, die competenties moeten aansluiten bij de behoefte van de bedrijven. Daarom is het noodzakelijk dat het bedrijfsleven inspraak heeft in onderwijsprogramma's. Te denken valt aan Intergraal ontwerpen, hierbij gaan de deeltechnieken E, W en ICT samen en wordt gelet op de duurzaamheid van de installatie. Maar ook de opleidingen voor de detailhandel vragen aandacht. Een detaillist schuift niet met dozen, maar verkoopt zijn kennis. Dat geldt trouwens ook voor de installatiesector. De klant vraagt onze betrokkenheid en visie om zo te kunnen bepalen of wij in staat zijn problemen over te nemen en zijn vertrouwen te geven.

Voor het bedrijfsleven is het onacceptabel dat het vaak jaren duurt om wijzigingen in het onderwijsaanbod door te voeren.

Dat er in de nabije toekomst ook in de opstelling van de brancheorganisatie het een en ander zal veranderen is niet te vermijden. Denk maar aan branchevervaging en het verschuiven van de rollenpatronen in het bouwproces. De voortgang van de Europese integratie. Wat denkt u verder over de invloed van Brussel? Steeds meer regelgeving wordt daar voorbereid en bepaald. Momenteel wordt met brancheorganisaties uit 18 landen overleg gevoerd over de invloed van die integratie. Ook het meepraten over Europese standaardisatie en normalisatie vergt steeds meer tijd van het Uneto-bureau. Samenwerking met anderen wordt steeds belangrijker. Daarom heeft de ledenraad ingestemd met een onderzoek om na te gaan op welke wijze er een intensievere samenwerking zou kunnen ontstaan tussen Uneto en VNI. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door PriceWaterhouseCoopers, waarbij geleund wordt op een project- en stuurgroep met bestuursleden van beide verenigingen. Voor de goede communicatie worden de voorstellen in november op bijeenkomsten met de leden besproken. Op 13 december zal aan de ledenraad een aantal mogelijkheden worden voorgelegd.

Het thema van vanmiddag slaat ook op Mobiliteit in het denken. We moeten het durven om verstarde structuren te doorbreken. Neem het onterechte en eenzijdige beeld van de installateur. De laatste tijd neemt de roep toe om verbetering van het imago: Uneto, zorg dat mijn klanten anders over mij gaan denken!
Maar, ons imago begint bij onze attitude. We verwijten het de klant, we verwijten het de partners in het bouwproces, maar wij moeten het ook onszelf verwijten. Ook wij zitten vastgeroest in vooroordelen. Laatst hebben we het NVOB uitgenodigd een project in Nuenen te bezoeken. Hier heeft de opdrachtgever samen met een van onze leden uitgebreid domotica toegepast. De meerwaarde welke deze installatie heeft gegeven aan de woning en de verhoogde service aan zijn klanten wogen ruimschoots op tegen de gedane investeringen. Het was daar dat de ogen van de mensen van het NVOB open gingen en men constateerde dat bouwers en installatiebedrijven door samenwerking een hoogwaardiger product in markt kunnen zetten. Het was jammer te moeten vernemen dat zij door de eigen huisinstallateurs niet geattendeerd waren op deze marktkansen. Met bijeenkomsten zoals in Nuenen scoren we goed en wordt ons imago bij opdrachtgevers steeds sterker.

Snel zijn, wendbaar zijn, mobiel zijn, daarin zit het antwoord besloten. Ook met het door ons ontwikkelde elektrotechnische informatiemodel ETIM, de artikelclassificatie en G@BI scoren we goed. We spelen een koplopersrol en die blijkt van strategisch belang te zijn voor de positie van de installateur in de markt en voor zijn winst. Vanuit het buitenland bestaat er grote belangstelling voor ETIM en de daarop gebaseerde producten. Men ziet het geweldige voordeel van de procesbeheersing duidelijk in, misschien nog beter dan menig lid.

Een zelfbewuste beroepsgroep schat het eigen werk op de juiste waarde. Wat gratis wordt weg gegeven, is niets waard in deze maatschappij. Toch brengen installatiebedrijven tijdens het offertetraject adviezen en ontwerpen uit. Toch verrichten wij ICT-werkzaamheden voor een veel te laag tarief. Waarom? Wij hebben het hartstikke druk. Vrijwel elk bedrijf kampt met een tekort aan personeel. Het wordt tijd dat we 'nee' zeggen. Dan gaat die klus maar naar een ander. Klusseniers en beunhazen zijn uw concurrent niet, tenzij u uzelf presenteert als hun concurrent!

Mobiliteit in het denken, de durf om verstarde structuren te doorbreken. De komende jaren moeten we enkele oude zekerheden durven loslaten. Als voorbeeld noem ik de NEN 1010. Die norm loopt dik achter bij de ontwikkelingen van de techniek en smoort alle innovatie. Als de NEN 1010 strikt wordt geïnterpreteerd, mag u geen bussystemen toepassen. U bent beter gebaat bij functionele eisen op gebied van veiligheid en toepassingsgebieden. Het mag toch geen norm zijn dat een woning wordt voorzien van het minimaal denkbare aan elektrotechnische voorzieningen. In het bedrijfsleven wordt nagegaan wat nodig is voor het goed functioneren van het proces, waarom zou dat op andere plaatsen anders moeten zijn.
Er komt een tijd dat u verantwoordelijk zult worden voor het goed functioneren van de installaties, waar ook aangebracht. Dus niet uw opdrachtgever, maar u zelf. U heeft dat nu al in het geval u het onderhoud van de installaties verzorgt

Een ander facet is de hoge mate van mobiliteit op de arbeidsmarkt. Vele werknemers kijken op dit moment of het gras groener is bij de buren. Dit vergroot het nijpende tekort aan personeel in onze bedrijfstak. Zowel voor de detailhandel als de installatiesector zijn nieuwe, aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden opgenomen in de CAO. Maar hebben we er alles aan gedaan om de druk op de arbeidsmarkt te verlichten? Het aanspreken van stille reserves vind ik een korte termijn visie. Voor de lange termijn geeft een structurele aanpak meer voordelen.
Onder de vele ingestroomde mensen moet een geweldige buffer aan capaciteit aanwezig zijn.

Als de maatschappij, de markt, de techniek, de klant, het product en misschien zelfs de vereniging verandert, blijft er dan niets hetzelfde? Jawel, wat er ook gebeurt, de mens en het menselijk contact blijven centraal staan. Contact tussen ondernemers binnen hun vereniging, tussen werkgever en werknemers, en tussen onderneming en klanten. Dat contact schept een band en die band verleent meerwaarde. Het geldt voor uw bedrijf, maar net zo goed voor uw vereniging: ook in de genetwerkte samenleving is het die onderlinge band die het mogelijk maakt het product en de dienstverlening verder te verbeteren.

Dames en heren, ik kom tot een afronding. Na de pauze zal minister Vermeend het woord tot u richten. Hij zal u vertellen hoe wij bij de werving van personeel nieuwe doelgroepen kunnen aanspreken. Laten we die benutten. De minister legt de handschoen bij ons neer. Excellentie, ik heb goed nieuws voor u. Samen met de FNV, CNV en de Unie zijn vier reïntegratieprojecten opgezet. In totaal gaat het om 110 opleidingsplaatsen tot kabellasser, assistent-elektromonteur en monteur sterkstroom installaties. Dit is een eerste begin, want bij voldoende aanbod van geschikte kandidaten zal ons opleidingsfonds OFE Installatie het aantal opleidingsplaatsen verder uitbreiden. Dus excellentie: kom op met die kandidaten, dan gaan we aan de slag! Dames en heren, tot zover mijn verhaal. Bedankt voor uw aandacht.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...

W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren
W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren AMSTERDAM-(BUSINESS WIRE)- Vandaag vindt de officiele opening plaats van BANK, het tweede gebouw van W...

IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Officer
IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Financial Officer NEW YORK-(BUSINESS WIRE)- Regulatory News: International Flavors & Fragrances...

HamiltonRoche en Cashforce samen sterk in cash flow management
HamiltonRoche en Cashforce kondigen een samenwerking aan op het gebied van cash flow management voor middelgrote en grote bedrijven. Voor...