Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: oud-Nederlandse territoria buiten de landsgrenzen

Datum nieuwsfeit: 30-10-2000
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Nijmegen Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie in oktober aan de KU Nijmegen. De academische plechtigheid wordt gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00.

Ma 30-10-2000 Eerste historische studie naar oud-Nederlandse territoria 13:30 uur buiten de landsgrenzen
J.A. Vilar Sánchez (Letteren)
Titel proefschrift: Kerpen y Lommersum dos exclaves brabanzones en el Sacro Imperio. Historia
institucional de su período de unión
a la
monarquia hispánica
Promotor: Prof. dr. H.C.C. de Schepper Copromotor: Dr. A.L. Cortés Peña
Woonplaats: Huétor Vega-Granada, Spanje
Handelseditie: Ediciones Virtual, Granada

J.A. Vilar Sánchez is de eerste historicus die een studie wijdt aan oud-Nederlandse territoria buiten de landsgrenzen. Zijn proefschrift behandelt Kerpen en Lommersum, die - gelegen tussen Gulik en Keulen - net als Brabant in de 16e-17e eeuw behoorden tot de "samengestelde monarchie" van Spanje. Beide dependances met diverse eigen rechtsgewoonten hadden een bijzondere staatsrechtelijke en institutionele positie binnen de Nederlandse staat. Zij speelden toen als logistiek bolwerk en als spionagecentrum een fundamentele rol in de politiek-militaire strategie van Spanje in het Rijnland. Voornamelijk Kerpen was van wezenlijk belang voor de verdediging van de oude Brabantse handelsroute die de stad Keulen via Düren, Aken en Maastricht met Brussel verbond.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie