Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rozen met zware Botrytis-aantasting niet meer verhandeld

Datum nieuwsfeit: 30-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vereniging Bloemenveilingen in Nederland

Persbericht

30 - 10 - 2000

Rozen met zware Botrytis-aantasting worden niet meer verhandeld

Uniform veilingbeleid voor Botrytis

Per 1 januari 2001 gaan de bij de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN) aangesloten bloemenveilingen de keuring en declassering van rozen met Botrytis weer verrichten volgens de VBN-productspecificaties. Dit betekent dat bij lichte Botrytis-aantasting het product onder B1 wordt verhandeld en bij zware Botrytis-aantasting het product niet wordt verhandeld. Het VBN-managementberaad Productkwaliteit is tot dit besluit gekomen na evaluatie van een tijdelijk proef met aangepaste Botrytis-normen voor rozen.

Een jaar geleden constateerden de bloemenveilingen dat de verhandelingwijze voor Botrytis niet meer uniform was. Onder druk van de markt waren er verschillen ontstaan in de vermeldingen van Botrytis. Bij de veilingen was grote behoefte om het Botrytis-beleid opnieuw te uniformeren. Onder meer om de handel correct en betrouwbaar te kunnen blijven informeren over het aangeboden product. De eerste stap in de uniformering van Botrytis-aanpak was het in kaart brengen van de problematiek. Het VBN-managementberaad heeft toen besloten om voor een periode van een half jaar rozen met Botrytis-aantasting te verhandelen volgens normen van de toen geldende praktijk. Op basis van een evaluatie van deze periode zou het VBN-managementberaad besluiten op welke uniforme wijze rozen met Botrytis-aantasting bij de veilingen zouden worden verhandeld.

Uit de evaluatie bleek dat Botrytis voorkomt in een relatief klein aandeel van de rozenaanvoer. Echter dit gelokaliseerde probleem heeft grote gevolgen voor het imago van snijbloemen, en voor rozen in het bijzonder. Deze schadelijke gevolgen van de verhandeling van Botrytis-rozen rechtvaardigt volgens het VBN-managementberaad de toepassing van de oorspronkelijke eisen zoals vastgelegd in de VBN-productspecificaties. Rozen met zware botrytis-aantasting worden dan ook vanaf 1 januari 2001 niet meer verhandeld. Voor rozen met een lichte Botrytis-aantasting blijkt een specifieke markt te zijn. Deze producten zijn verhandelswaardig en worden in de kwaliteitsgroep B1 aangeboden. Hiermee wordt de handel nadrukkelijk en correct geïnformeerd over de kwaliteit van het product, opdat zij de juiste keuze kan maken bij de inkoop.

Door dit besluit zal er bij de VBN-bloemenveilingen een uniforme keur en declassering van Botrytis-rozen plaatsvinden. Hiermee hopen de veilingen schadelijke producten uit de markt te weren en een reële marktsituatie te creëren. Om dit beleid in de toekomst te kunnen waarborgen zullen de keuringsdiensten van de veilingen intensiever samenwerken. Tevens vindt een continue monitoring plaats van de verkopen van Botrytis-rozen, zodat op iedere moment kan worden bijgestuurd.

Het VBN-managementberaad realiseert zich dat productkwaliteit een onderwerp is dat de hele sierteeltketen aangaat. Een cultuurverandering bij alle schakels is nodig om te voorkomen dat slechte kwaliteit wordt beloond. Het uitgangspunt daarbij is dat de juiste kwaliteit door de koper wordt bepaald. Een koper kan pas een juiste kwaliteitskeuze maken als de productinformatie waarover hij beschikt betrouwbaar is. Met de uniforme keuring en declassering van rozen met Botrytis-aantasting wordt hieraan een bijdrage geleverd.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie