Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SID-lezing Peer Baneke over Europees asielbeleid

Datum nieuwsfeit: 30-10-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT
8e lezing in serie SID-Nederland "Europa en het Zuiden: Wereldspeler Buitenspel?"

EUROPEES VLUCHTELINGENBELEID LEIDT TOT ASIELLOTERIJ EN ONDERMIJNING

INTERNATIONAAL BESCHERMINGSREGIME VOOR VLUCHTELINGEN

Rotterdam, 27 oktober 2000

De Europese Unie heeft als het gaat om de mondiale vluchtelingenstromen een grote eigen verantwoor-delijkheid. Als Europa die niet beter op zich neemt zet dat de bijl aan de wortel van het internationale regime voor de bescherming van vluchtelingen dat is gebaseerd op het VN-Vluchtelingenverdrag van 1951. Dat stelt Secretaris-Generaal Peer Baneke van de European Council on Refugees and Exiles op maandag 30 oktober 2000 op de Vrije Universiteit te Amsterdam in zijn SID-lezing:

"DE MONDIALE VERANTWOORDELIJKHEID VAN EUROPA
INZAKE VLUCHTELINGEN EN ASIEL"

Gezien de mensenrechtenbeginselen waarop de EU zelf is gebaseerd, zou het haar sieren als zij politiek leiderschap zou tonen in het formuleren van een echt geharmoniseerde Europa-brede benadering van vluchtelingen- en asielvraagstukken. De praktijk doet echter twijfels rijzen.

In de afgelopen vijftig jaar is het belang van het VN-Vluchtelingenverdrag eerder toe- dan afgenomen. Ondanks - of misschien wel vanwege - zijn permanente waarde staat het Verdrag echter al jaren onder kritiek van Europa. Tekenend is de trend om beperkingen aan te leggen over wie onder de definitie van het Verdrag valt. Terwijl zeer veel mensen gedwongen zijn hun land vanwege flagrante mensenrechtenschendingen te ontvluchten, wordt bij komst naar Europa maar een klein deel van hen als vluchteling erkend.

Recente ontwikkelingen in het Europese asielbeleid hollen het VN-Vluchtelingenverdrag in feite uit. Zo leidt nauwe interpretatie tot verschillen in asielprocedures en daarmee tot een Europese asielloterij. Ontwikkeling van beperkte asielvarianten ondermijnt het Verdrag in de praktijk. En de huidige Europese harmonisatie bedreigt de toegang tot bescherming onder het Verdrag. Essentieel daarvoor is immers het overschrijden van een internationale grens. En de kans daarop wordt kleiner doordat Europa vluchtelingen simpelweg buiten de deur houdt.

Zo ontstaat een situatie die lijkt op die van de Amerikaanse Drooglegging: door barrières op te werpen hebben de Europese landen in feite het ontstaan van krachtige criminele smokkelnetwerken in de hand gewerkt. En voor asielzoekers zijn die mensensmokkelaars inmiddels het uiterste toevluchtsmiddel geworden.

De Nederlander Peer Baneke is sinds 1998 Algemeen Secretaris van ECRE, een koepel van zo n 70 maatschappelijke organisaties duit 25 Europese landen die betrokken zijn met vluchtelingen en asielzoekers. ECRE speelt een sleutelrol in het volgen en analyseren van het Europese asielbeleid. Van 1983 tot 1997 werkte Baneke op het internationale secretariaat van Amnesty International in Londen. Daar coördineerde hij internationale campagnes. De laatste drie jaar bij Amnesty was Baneke "crisis response manager" en verantwoordelijk voor Amnesty-activiteiten inzake de Grote-Merencrisis in Centraal Afrika.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie