Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NFGV Ereprijs interculturele geestelijke gezondheidszorg

Datum nieuwsfeit: 30-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Psycho-medisch centrum Parnassia

PersberichtDen Haag, 26 oktober 2000

NFGV Ereprijs 2000 voor interculturele geestelijke gezondheidszorg

De jaarlijkse NFGV Ereprijs wordt op 30 oktober uitgereikt aan Ronald May, consultant geestelijke gezondheidszorg voor allochtonen bij Parnassia, psycho-medisch centrum. May krijgt de prijs voor zijn baanbrekende werk om de geestelijke gezondheidszorg toegankelijker te maken voor allochtonen. De Ereprijs bestaat uit een oorkonde, een penning en een geldbedrag van fl. 10.000,-. De prijsuitreiking vindt plaats vanaf 15.00 uur in de Sint Olofskapel in Amsterdam.

Drs. Ronald F. May (1948), cultureel antropoloog, is consultant doelgroepenbeleid en projectleider geestelijke gezondheidszorg voor allochtonen bij Parnassia, psycho-medisch centrum in Den Haag. Een multicultureel land is in de ogen van May geen drama of probleem, het is een uitdagend maatschappelijk gegeven. Deze levensvisie spreekt door in het baanbrekende werk dat May de laatste vijftien jaar heeft gedaan om de geestelijke gezondheidszorg toegankelijker te maken voor allochtonen.

Hij initieerde talloze projecten zoals onlangs Nieuwe Sporen in Den Haag. Bij dit project ter versterking van de eerstelijnszorg worden traditionele genezers en geestelijk verzorgers zoals imams en pandits ingeschakeld. Vrijwel alle GGZ-instellingen in het land met initiatieven ter verbetering van het hulpaanbod voor allochtonen vragen May om advies. Hij zit in begeleidingscommissies van onderzoeken en is al acht jaar adviseur van de succesvolle symposium-cyclus 'Culturen binnen psychiatrie-muren'. Op politiek niveau laat hij zijn stem horen in het Overlegorgaan Gezondheidszorg Multiculturele Samenleving van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Nederland wordt multicultureler. Nu al bestaan veel scholen in de Randstad voor 50% uit allochtonen. In de toekomst zal ook de cliëntenpopulatie van de GGZ-instellingen voor de helft bestaan uit allochtonen. Daar moet de GGZ klaar voor zijn. May vindt dat de zorg intercultureel moet zijn in zorgaanbod, methodiek, organisatie en personeel.

De uitreiking van de Ereprijs komt op een moment dat de discussie over interculturalisatie van de geestelijke gezondheidszorg weer oplaait. Onlangs verscheen het advies van de Raad voor de Volksgezondheid: Interculturalisatie van de gezondheidszorg. Daarin constateert de RVZ onder meer dat de geestelijke gezondheidszorg ernstig tekort schiet met zijn hulp aan allochtone cliënten. De Raad adviseert een taskforce in te stellen. Het advies wordt in november besproken in de Tweede Kamer. Dan zal minister Borst moeten aangeven wat zij met het advies gaat doen. Eerder in het voorjaar verscheen al een vlammend manifest in het Maandblad Geestelijke Volksgezondheid. Daarin stellen de schrijvers (waaronder Ronald May) dat de GGZ de dominante, 'witte' culturele waarden belichaamt. Zij doen een oproep tot dialoog over een interculturele GGZ.

Met de toekenning van de NFGV Ereprijs 2000 spreekt het bestuur van het Nationaal Fonds Geestelijke Volksgezondheid zijn grote waardering uit voor de inzet van Ronald May voor de geestelijke gezondheidszorg in Nederland. De NFGV Ereprijs wordt dit jaar voor de elfde keer uitgereikt.Parnassia logo

Noot aan de redactie Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Parnassia, psycho-medisch centrum, Erny Grootveld (Communicatie), tel. 070 - 391 62 51, fax 070 - 391 67 67 e-mail: (e.grootveld@parnassia.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie