Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitbreiding van windenergie in Rijnmond

Datum nieuwsfeit: 30-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Rotterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rotterdam

Uitbreiding van windenergie in Rijnmond

De stuurgroep Windenergie Rotterdamse haven heeft de plannen klaar om uitbreiding van windenergie in het Rotterdams havengebied mogelijk te maken. Het gaat om minimaal een verdrievoudiging van het opwekken van windenergie tot 2005 en een verviervoudiging in de periode van 2005 tot 2010. Hierdoor kunnen 68.000 tot 96.000 huishoudens in de regio van 'groene stroom' worden voorzien. De Rijnmond zou daarmee de grootste windturbine locatie van Nederland zijn. De stuurgroep staat onder leiding van de Rotterdamse wethouder Els Kuijper (o.m. milieu) en wordt verder gevormd door bestuurders van de gemeenten Maassluis, Westvoorne, Bernisse, Rozenburg, Vlaardingen, Brielle en de deelgemeente Hoek van Holland. Tevens zijn hierin vertegenwoordigd: de ZuidHollandse Milieufederatie, Rijkswaterstaat, het Ministerie van Economische Zaken en de Provincie Zuid Holland.

Twee fasen
Nu staan er op de Maasvlakte en langs het Hartelkanaal veertig windturbines met een gezamenlijk vermogen van dertig Megawatt. Dat staat gelijk aan de energievoorzienig van 24.000 huishoudens gedurende een jaar. Het voorstel van de stuurgroep is om de plaatsing van windturbines in twee fasen mogelijk te maken in de regio Rijnmond. In de eerste fase tot 2005 gaat het om vervangen van de reeds bestaande windturbines voor grotere die meer Megawatt kunnen produceren. Bovendien stelt de stuurgroep voor om in deze eerste fase nieuwe windturbines te plaatsen langs de Slufter, de landtong van Rozenburg, bij de entree van het havengebied en langs het Hartelkanaal. In totaal moet dit 84 Megawatt gaan opleveren
In de tweede fase van 2005 tot 2010 gaat het om nieuwe windturbines langs de noordkant van De Nieuwe Waterweg en bij Rozenburg. Dit betekent nog eens een energievoorziening van 35 Megawatt. Het gaat om een totaal aantal windturbines van ongeveer tachtig, met een energievoorziening van 120 Megawatt. Naar definitieve locaties voor plaatsing van windturbines in de tweede fase is echter nog aanvullend onderzoek noodzakelijk.

Geschikte locatie
De regio Rijnmond is door haar ligging vlakbij zee en de aanwezigheid van veel open gebieden zeer geschikt om energie uit wind op te wekken. Verschillende marktpartijen hebben de afgelopen tijd grote interesse getoond om hier windturbines te exploiteren. De Rijksoverheid streeft ernaar dat Nederland in 2020 10% van de energie op duurzame manier wordt opgewekt. Windenergie moet daaraan een belangrijke bijdrage leveren. De gemeente Rotterdam heeft een onderzoek laten doen naar mogelijke locaties en voorwaarden waaronder windturbines kunnen worden geplaatst. In dit onderzoek is gekeken naar onder andere veiligheid, de invloed op recreatie en woongenot, eventuele verstoring van scheepvaart en verstoring van de vogeltrek. Rekening houdend met de uitkomsten van het onderzoek zijn de bestuurders en vertegenwoordigers van gemeenten, ministerie, provincie en milieufederatie het eens geworden over een plan van plaatsing.

Randvoorwaarden
De stuurgroep heeft afgesproken dat plaatsing van windturbines niet mag leiden tot vermindering van de hoeveelheid groen in het havengebied. Daarnaast moeten de turbines voldoen aan de ISO-normering voor moderne, stille machines. Tevens wordt een afstand van minimaal 400 meter gehanteerd ten opzichte van woningen en recreatiegebieden. De geluidbelasting op woningen mag de wettelijk toegestane norm niet overschrijden. Bovendien worden de turbines alleen daar geplaatst waar de route van de vogeltrek niet wordt verstoord.

Gemeenteraden
De bestuurders van de betrokken gemeenten bespreken de plannen de komende weken met hun gemeenteraad. Naar verwachting kan eind dit jaar het definitieve convenant worden getekend.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie