Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FNV doet meer aan Manifest tegen Armoede

Datum nieuwsfeit: 30-10-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV

360.000 kinderen in armoede
FNV Voorlichting - (publieksinfo@fnv.nl)

De afgelopen 10 jaar is het aantal armen in Nederland nog toegenomen. Onder hen veel vrouwen, mensen uit minderheidsgroepen, en zo`n 360.000 kinderen. Een nieuwe brede alliantie van 30 organisaties wil dat de regering harder haar best doet.

Ook de twee paarse coalities hebben niet genoeg gedaan aan het armoedeprobleem. Daardoor kon het aantal huishoudens op of onder de armoedegrens nog stijgen van ruim 600.000 in 1990 naar meer dan 670.000 in 1998.

Dat schrijven 30 organisaties, waaronder de FNV, in een `Manifest tegen armoede en uitsluiting`. Op 30 oktober hebben ze in Den Haag een nieuw samenwerkingsverband opgericht, de `Alliantie voor sociale rechtvaardigheid`.

Het manifest is aangeboden aan minister Vermeend van Sociale Zaken tijdens een manifestatie in de Nieuwe Kerk. Bij de presentatie verweet FNV-bestuurder Agnes Jongerius het paarse kabinet `loze beloftes`.

`5 jaar praten met de regering heeft bitter weinig opgeleverd` aldus Jongerius. Zij wil namens de Alliantie 2 keer per jaar een gesprek met de minister, met armoedebestrijding als enige agendapunt.

Vorig jaar werd het kabinet door de Kamer gedwongen tot een koopkrachtreparatie van 1 procent voor de minima. Uit de jongste cijfers blijkt dat die verbetering niet meer was dan een half procent.

Door het nieuwe belastingplan loopt de achterstand op de werkenden opnieuw op met nog eens 1 procent, aldus de Alliantie.

Het manifest bevat 20 actiepunten, waarmee de regering meteen aan de slag kan. Voorgesteld wordt onder meer een koppeling plus: de minimum-uitkeringen volgen de algemene loonontwikkeling, plus elk jaar iets extra`s om de achterstand in te lopen.

Minima met kinderen moeten iets extra`s krijgen, evenals mensen die langdurig op het minimum zitten.

De alliantie bepleit het aanpakken van de armoedeval - wie vanuit een uitkering gaat werken, gaat er nu vaak financieel op achteruit, door het wegvallen van huursubsidie en dergelijke.

De individuele heffingskorting uit het nieuwe belastingstelsel, moet stapsgewijs worden uitgebouwd tot basisuitkering.

De armoedegrens voor een echtpaar ligt momenteel op ongeveer 2.000 gulden netto per maand.

De Alliantie voor sociale rechtvaardigheid bestaat uit FNV, CNV, de Raad van Kerken, het Humanistisch Verbond en een groot aantal landelijke en regionale organisaties van uitkeringsgerechtigden.

Bijlage: een samenvatting van het manifest tegen armoede: manifest.rtf

30 oktober 2000

Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op www.fnv.nl/nieuws.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie