Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Duurzaam Zutphen'

Datum nieuwsfeit: 31-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Zutphen
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zutphen

Duurzaam Zutphen

Als je huwelijk duurzaam ontwricht is, zit je duurzaam in de ellende,
- en kun je maar het beste duurzaam uit elkaar gaan. Als je in de bijstand zit, heb je - soms - recht op vergoeding voor de vervanging van duurzame gebruiksgoederen: een wasmachine, bij voorbeeld. Iets wat duurt is duurzaam, en bovendien vaak ook nog duur.

Maar iets wat duurzaam is, heeft ook kwaliteit. Je doet er langer mee, je hebt er langer plezier van. Jij, of iemand anders. Als iets gerecycled wordt, gaat het langer mee. Hergebruik is duurzaam. Gebruikte kleren gaan in de zak. Het gebruikte bankstel gaat naar de Omloop. De melkpakken gaan in het zwarte kratje. En de oude kranten gaan naar de voetbal, het koor, de kerk of de school. Allemaal duurzaam, - en niet duur!

Een weggooimaatschappij is niet duurzaam. Zwerfvuil is een bron van ergernis, haast nog erger dan hondenpoep. Al te vaak nieuwe kleren kopen is zonde van het geld, en van de kleren. Al te vaak douchen is waterverspilling. Losse thee is duurzamer dan theezakjes. O ja? Je kunt er ook wel wat al te fanatiek in worden. Zo gaan bij mij de kartonnetjes van de theezakjes bij het oud-papier, en de kroondoppen van de bierflesjes in het kratje. Jammer dat niemand blijkbaar iets kan uitrichten met al die kostelijke kurken van de wijnflessen!

"Duurzaam is alles wat bijdraagt aan behoud of zelfs verhoging van de kwaliteit van leefomgeving en samenleving, lokaal maar ook mondiaal, zonder dat de kosten worden doorgeschoven naar de toekomst". Deze prachtige zin gebruiken we in Zutphen om duidelijk te maken wat we verstaan onder "duurzaam". Een mooi park is dus duurzaam. Gif op het onkruid niet, en dus hebben we nogal veel onkruid in de stad. Regenwater is waardevol voor de bodem. Het is dus duurzaam om het niet zo snel mogelijk via het riool af te voeren. Wat een geluksvogels, daar in Leesten-Eme, met hun wadi's! Zuinig zijn met energie is duurzaam. Dus in nieuwe wijken bouwen we huizen graag gunstig op de zon. Dat scheelt in de stookkosten, en er komt ook minder CO2 in de lucht. Het VCP is duurzaam, mits iedereen daardoor vaker de fiets neemt. Want omrijden is niet duurzaam. Toch?

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie