Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rapport 'glasvezelfabriek veroorzaakt gezondheidsklachten'

Datum nieuwsfeit: 31-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Glasvezelfabriek veroorzaakt gezondheidsklachten en schade aan bomen

Al jarenlang vertonen bomen op het landgoed Langwijck bij het Groningse plaatsje Westerbroek vervroegde herfstverschijnselen. Ook melden bewoners zowel chronische als acute gezondheidsklachten. Zij brengen dit allemaal in verband met de emissies van de pal tegenover het landgoed gelegen glasvezelfabriek PPG, op nog geen 150 meter afstand. Een nieuw rapport van de wetenschapswinkel biologie bevestigt de vermoedens.

In 1998 nam de provincie Groningen een onderzoeksbureau in de arm om de klachten van de bewoners te onderzoeken. Dit bureau, het Wageningse AB-DLO concludeerde dat de schade naar alle waarschijnlijkheid niet veroorzaakt zou zijn door de glasvezelfabriek, maar door te hoge grondwaterstanden door overvloedige regenval (1998 was een bijzonder nat jaar). Maar de eigenaar van Langwijck kon bewijzen dat op het landgoed de grondwaterstanden maar amper hadden gefluctueerd; bovendien bestonden de problemen al langer. Het jaar daarop waren de bomen wederom aangetast, ook langs de wegen en in tuinen in het dorpje Westerbroek. Op verzoek van de dorpsvereniging en de bewoners van Langwijck heeft de Biologiewinkel een onafhankelijke rapportage gegeven van de schade en kritische kanttekeningen geplaatst bij het verrichte en lopende onderzoek en bij de door de glasvezelfabriek voorgestelde milieumaatregelen. De conclusies zijn, dat de bomenschade vrijwel zeker is veroorzaakt door de emissies van de fabriek en dat waarschijnlijk de normen voor de uitstoot van fluor en zwaveldioxide regelmatig worden overschreden. De voorgenomen milieumaatregelen van het bedrijf kunnen de bomenschade beperken, maar ten aanzien van de gezondheidsklachten is het volstrekt niet zeker dat de maatregelen effect zullen sorteren, temeer omdat de productie volgend jaar met vijftig procent zal worden uitgebreid.

Titel

Een vroege herfst op Langwijck. Schade aan vegetatie en gezondheidsklachten rondom een glasvezelfabriek in Westerbroek, Groningen.

Auteur

dr. M.E. Butter

Uitgave

Wetenschapswinkel biologie. Rapport nummer 54

Bestellen

Het rapport is gratis te downloaden van
www.biol.rug.nl/biowinkel/rap54.html

Informatie

Wetenschapswinkel biologie, e-mail: (m.e.butter@biol.rug.nl)

agenda

Symposium

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie