Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Beginselenwet justitiele jeugdinrichtingen aangenomen

Datum nieuwsfeit: 31-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Justitie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Justitie

3978

31.10.00

Beginselenwet justitiële jeugdinrichtingen door Eerste Kamer aangenomen

De Eerste Kamer heeft vandaag de Beginselenwet justitiële jeugdinrichtingen aangenomen. Hierin wordt de rechtspositie van minderjarigen die in een jeugdinrichting verblijven geregeld. Daarnaast beschrijft het wetsvoorstel de zorgplichten van de directeur van de inrichting. Dit wetsvoorstel is noodzakelijk om dat de huidige regelgeving verbrokkeld en ontoereikend is. Zo zijn aspecten als materiële, medische en sociale verzorging in beperkte mate geregeld, bestaat er onvoldoende wettelijke basis voor controlebevoegdheden en het gebruik van dwangmiddelen en is de beklagregeling verouderd. Daarnaast is een helder kader van taken, rechten en bevoegdheden essentieel voor het proces van verzelfstandiging van het beheer en deconcentratie van bevoegdheden naar inrichtingsniveau.

Nieuw in de wet is het scholings- en trainingsprogramma, waarbij de jeugdige in het kader van de straf of maatregel overdag een door de Minister erkend programma volgt (meestal buiten de inrichting) en 's avonds buiten de inrichting verblijft. Dit ter voorbereiding op de terugkeer in de maatschappij. Meestal zal zo'n programma aan het eind van het verblijf plaatsvinden.
Een andere noviteit is dat er niet alleen een behandelplan voor de jeugdige in een behandelinrichting is, maar ook een verblijfsplan in de opvanginrichting. Op deze wijze wordt planmatig invulling gegeven aan het zinvol uitzitten van de straf of maatregel. Verder wordt de scheiding tussen ordemaatregelen en disciplinaire straffen geïntroduceerd.

De Beginselenwet justitiële jeugdinrichtingen vormt het sluitstuk van de herziening van de regelgeving voor alle justitiële inrichtingen. De Beginselenwet verpleging ter beschikking gestelden (TBS) is oktober 1997 in werking getreden. De Penitentiaire beginselenwet (gevangeniswezen

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 02-11-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie