Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Veel verhuizingen in Spangen en Hillesluis

Datum nieuwsfeit: 31-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Rotterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rotterdam

Veel verhuizingen in Spangen en Hillesluis

(31-10) Het Centrum voor Onderzoek en Statistiek heeft de wijken Spangen en Hillesluis onder de loep genomen. Onderzocht is onder meer wat de verhuisbewegingen zijn, in welke mate bewoners bij hun wijk betrokken zijn en hoe ze hun wijk waarderen. Beide wijken vallen onder de Wijkaanpak.

Typerend is dat in deze wijken veel allochtonen wonen en er veel vestiging vanuit het buitenland is. Veel autochtone wijkbewoners vestigen zich elders in Rotterdam of verlaten de stad. Mensen die in de wijk komen wonen, verhuizen meestal weer snel. Zo woont van de buitenlandse vestigers uit 1997 op 1 januari '99 nog maar de helft in dezelfde wijk. De groep autochtonen die al langer in de wijk woont wordt steeds kleiner. Van degenen die er in 1992 woonden, is in 1999 nog de helft over. In Hillesluis behoort een kwart tot de autochtone bewoners en in Spangen 20%.
Het blijkt dat actieve deelname aan verbetering van de wijk onder de meeste etnische groepen even

hoog of hoger is (bij Turken) dan onder autochtonen. In Hillesluis bleek dat bewoners die er al langer woonden zich verantwoordelijker voelden voor de leefbaarheid dan bewoners die er nog maar kort woonden.
De meeste nieuwelingen in Hillesluis en Spangen hebben een lager inkomen in vergelijking met die in andere wijken. Mensen die de wijk verlaten hebben vaak een hoger inkomen dan de achterblijvenden. 10% van de binnen Hillesluis verhuisde bewoners is naar een koopwoning gegaan. Ze hebben een hogere opleiding en vaak een hoger inkomen en zijn vaak actief binnen de wijk.

Bewoners van Hillesluis waarderen de vele winkels, cafés, restaurants en parkeergelegenheid positief en de afwezigheid van openbaar groen en het vele verkeer als negatief. In Spangen mist men openbaar groen en is er veel verkeersoverlast. Positief zijn hier alleen de ruime parkeermogelijkheden.

De onderzoekers doen de aanbeveling om meer goedkope koopwoningen in deze wijken te bouwen om zo de bewoners met een relatief hoger inkomen en een hogere opleiding vast te houden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie