Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Anton Pieck expositie in bibliotheek Oss

Datum nieuwsfeit: 31-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Openbare Bibliotheek Oss

Home | Persberichten

26 oktober 2000

Anton Pieck expositie in bibliotheek Oss

Van 31 oktober tot en met 2 december worden er in de Bibliotheek Oss een aantal werken van Anton Pieck tentoongesteld uit het bezit van de heer E. Scheffers en de Anton Pieck Club Nederland. Van deze kunstenaar zijn verschillende werken te zien zoals nostalgische in- en exterieurs van winkels, goed gedocumenteerde stads- en dorpsgezichten, gelegenheidsgrafieken en boeken. Tijdens deze expositie kan men de wereld van Anton Pieck binnenstappen. Menigeen zal fragmenten kennen of herkennen uit zijn of haar leven in het werk van Pieck. De expositie is te bezichtigen tijdens de openingsuren van de bibliotheek. De toegang is gratis.

Anton Pieck Anton Pieck, geboren in Den Helder, won reeds op 11-jarige leeftijd een prijs voor een aquarel van een 'stilleven'. Kort daarna verhuisde hij met zijn ouders en tweelingbroer naar Den Haag. Al op 14-jarige leeftijd behaalde hij de akte L.O.-tekenen en drie jaar later de akte M.O.-tekenen. Hij werd leraar aan de tekenschool van Bik en Vaandrager, het instituut waar hij zijn opleiding had genoten. Van 1920 tot 1960 was hij tekenleraar aan het Kennemer Lyceum te Overveen. Pieck was een romanticus in hart en nieren. Hij koos zijn onderwerpen vooral in zijn favoriete negentiende eeuw, de eeuw van Camera Obscura en van Charles Dickens. Hij kon zich ook goed inleven in de wereld van de sagen en sprookjes, daarvan zijn de illustraties bij de 'Sprookjes van Grimm' en bij 'De verhalen van de 1001 Nacht' een kenmerkend bewijs. Hang naar het verleden, fantasie en humor zijn drie romantische thema's die we veelvuldig in het omvangrijke oeuvre van Anton Pieck aantreffen.

Vrijheid van werken Naast de keuze van zijn onderwerpen is ook de beoefening van diverse technieken typerend voor de romanticus. Hij maakte en werkte met etsen, houtsneden, gravures, droge naalden en litho's. Geleidelijk aan gaat zijn belangstelling over naar het illustreren van boeken en het schilderen met olieverf. Het eerste boek dat hij illustreerde was in 1921 de tiende druk van Pallieter, geschreven door Felix Timmermans. Daarna volgden er nog ruim 300 boeken. Tevens ontwierp hij veel ex libris, geboorte- en nieuwjaarskaarten voor particulieren en uitgevers. Vrijheid van werken heeft hij zich altijd voorbehouden.

Twee avonturen 'De Efteling en Het Autotron In 1951 begon voor Anton Pieck een nieuw avontuur. Hij werd de vormgever van het sprookjespark 'De Efteling', dat nu het grootste recreatiepark van Nederland is. In het Sprookjesbos kan men nog steeds dwalen tussen de de door Pieck in driedimensies ontworpen sprookjes 'Roodkapje', 'Hans en Grietje', 'De wolf en de zeven geitjes', 'Ezeltje strek je, tafeltje dek je', 'Doornroosje' en nog veel meer. In 1968 kwam het tweede avontuur. Voor de familie Lips ontwierp Anton een museum voor antieke auto's, namelijk het Autotron in Drunen, dat in 1972 voor het publiek openging. Dit werd een groot succes. Helaas bleek enkele jaren geleden uitbreiding in Drunen niet mogelijk en vertrok het Autotron naar Rosmalen. Het opmerkelijke is dat Anton Pieck zichzelf altijd trouw is gebleven. Zijn stijl is direct herkenbaar, hetgeen maar bij weinig kunstenaars het geval is. Wel is deze, vooral na Zijn pensionering, duidelijk verfijnd. Hij was als graficus, tekenaar, schilder en ontwerper een van de markantste figuren in de Nederlandse beeldende kunst van deze eeuw. Hij trekt nog steeds veel belangstelling, zelfs tot in het buitenland, vooral in Engeland en in de Verenigde Staten, maar ook in Australië en Japan.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie