Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Weinig interesse voor internet tv of breedband internet

Datum nieuwsfeit: 31-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Multiscope persbericht

P E R S B E R I C H T

's-Hertogenbosch - 31 oktober 2000. Online onderzoeksbureau Multiscope heeft onder 1.614 Nederlanders van 12 jaar en ouder een telefonisch onderzoek verricht naar de penetratie en potentie van zowel apparaten als diensten op het gebied van mobiele telefonie, computers en internet. Een opvallende conclusie uit dit "Communication & Multimedia" onderzoek is dat ondanks een groeiende markt, de Nederlandse internetgebruiker weinig interesse heeft voor meer geavanceerde internet diensten zoals internet tv of breedband internet. Een overgrote meerderheid van de gebruikers kiest nog steeds voor een (gratis) aansluiting via een modem.

INTERNET TV
Gevraagd naar het bezit en koopintenties voor Internet tv blijkt dat slechts een verwaarloosbaar deel van de Nederlandse huishoudens in het bezit is van een dergelijk apparaat (<1%). Minder dan 5% geeft te kennen op (lange) termijn een internet tv te willen aanschaffen. Voor de toekomst lijkt er ook weinig groei-perspectief, aangezien de bekendheid met internet tv op dit moment al verrassend hoog is. Minder dan een kwart van de huishoudens heeft nog nooit van internet tv gehoord. Een groep van 75% van de Nederlandse huishoudens zegt internet tv wel te kennen, maar geen koopintentie te hebben.


Internet tv


Ja <1%
Nee, wel intentie 4%
Nee, geen intentie 74%
Nooit van gehoord 21%


BREEDBAND INTERNET
Een ruime meerderheid van de huishoudens met internet maakt gebruik van een modem (67%). Dit aandeel is stabiel ten opzichte van een half jaar geleden. Internet via de kabel (breedband) heeft op dit moment een aandeel van 13% en groeit daarmee slechts enkele procenten. Nieuwe GSM toestellen, in veel gevallen standaard van WAP mogelijk- heden voorzien, zorgen in het komende jaar voor een tegentrend als het gaat om breedband. Wap heeft op dit moment een aandeel van 1%.

Methode van toegang

Modem 67%
ISDN 16%
Kabelmodem 13%
Mobiel met WAP 1%
Weet niet 2%
Anders 1%


INTERNET PROVIDERS
Het afgelopen jaar hebben zich grote verschuivingen voorgedaan op de provider markt. Deze verschuivingen werden vooral veroorzaakt door de snelle opkomst van gratis internet. Op dit moment hebben de gratis providers ongeveer 39% van de markt in handen. Gratis internet providers hebben met name een sterke positie binnen de huishoudens met meerdere internet accounts (15%). De meerderheid van de huishoudens heeft nog altijd slechts één internet account (85%). In de tabel vindt u een top 10 van internet providers gerangschikt naar 'overall gewogen marktaandeel'.
Top 10 Providers naar marktaandeel


1 Planet Internet

2 Het Net

3 World Online

4 Freeler

5 Zon

6 XS4All
7 12Move, Casema, Compuserve, HCC Net
8 UPC / Chello, Wanadoo, Wish
9 Euronet, MyWeb, Uunet
10 @Home, Free Access, Superweb


Voor de top 5 van internet providers vindt u hieronder ook de tevredenheid van de abonnees:

++ + +/- - --

Planet 31% 55% 14% - -
Het Net 25% 59% 10% 6% -
Zon 27% 49% 17% 7% -
Freeler 15% 54% 25% 6% -
World Online 11% 60% 14% 11% 4%
Alle providers 24% 53% 15% 6% 2%

++ = zeer tevreden
+ = tevreden
+/- = neutraal

- = ontevreden

-- = zeer ontevreden


MEER INFORMATIE
Voor meer informatie, resultaten en uitvoering van het onderzoek kunt u terecht op de site van Multiscope (www.multiscope.nl). Hier vindt u ook andere onderzoeks- resultaten op internet-gebied. Van het onderzoek is een Engelstalige rapportage beschikbaar à f 1.950,-. In deze rapportage bevinden zich een groot aantal interessante gegevens die niet eerder gepubliceerd zijn. Bestellingen kunnen geplaatst worden via de website of door te bellen naar: 073 - 621 21 22.

OPMERKING
Indien u gegevens uit dit persbericht overneemt zouden wij het op prijs stellen als u in de bronvermelding ook het internet-adres van dit onderzoek vermeldt:
www.multiscope.nl/communication

M U L T I S C O P E

. online research & surveying
. site audience measurement
. internet performance scans

Multiscope research program:
. communication & multimedia
. e-commerce, e-business
. profiling, internet advertising

P.O. Box 2126, 5202 CC
Helftheuvelpassage 6/11
Den Bosch, The Netherlands
t. +31 (0)73 621 21 22
f. +31 (0)73 624 14 62
(info@multiscope.net)
www.multiscope.net

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie