Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA-politici ontvangen Molukse organisaties in Nederland

Datum nieuwsfeit: 31-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Den Haag, 31 oktober 2000

CDA-politici ontvangen Molukse organisaties in Nederland

Een CDA-delegatie onder leiding van Hanja Maij-Weggen en Piet Bukman spreekt vanavond op het CDA-partijbureau met een delegatie van Molukse organisaties in Nederland. De bijeenkomst wordt georganiseerd om de Molukse organisaties te informeren over een recent bezoek van Hanja Maij-Weggen aan Indonesië. Zij is rapporteur namens het Europees Parlement over de plannen van de Europese Commissie om de betrekkingen tussen Indonesië en de EU nauwer aan te halen. Haar rapport wordt volgende week besproken en gestemd in de parlementscommissie voor buitenlandse zaken in het EP.

In het conceptrapport wordt veel aandacht besteed aan de politieke situatie in Indonesië zoals de Molukken, Timor, Irian Jaya en Atjeh. Hanja Maij-Weggen noemt de situatie op de Molukken nog steeds ernstig. Alhoewel de gewelddadigheden recentelijk enigszins zijn afgenomen blijft de situatie op de Molukken onstabiel met meer dan 300.000 vluchtelingen en 5000 doden. Volgens de recente missie van de EU-ambassadeurs is zeker 20% van de huizen en infrastructuur vernield en is de situatie van veel scholen, ziekenhuizen en andere openbare voorzieningen ernstig verslechterd. Internationale steun is dringend nodig om hulp te bieden bij de wederopbouw. Leger en politie hebben op dit moment de situatie redelijk onder controle maar een probleem is dat er nog steeds ca. 1000 leden van de Laskar Jihad op de Molukse eilanden zijn waardoor het geweld opnieuw kan opaaien.

De EP-rapporteur is ook zeer bezorgd over de situatie in Irian Jaya waar het leger zeer hard is opgetreden tegen de bevolking. Indonesië moet voorkomen dat de situatie in Irian Jaya niet dezelfde kant opgaat als in de Molukken, aldus Hanja Maij-Weggen in haar rapport.

Overigens steunt Hanja Maij-Weggen de huidige regering bij haar streven naar democratie, naar verbetering van de mensenrechten en naar de bestrijding van corruptie. Maij-Weggen: "De regering is van goede wil maar haar werk wordt ernstig bemoeilijkt door de oude krachten achter Suharto, door deloyale delen van het leger, door extremistische moslimgroepen en door mensen die door corruptie rijk zijn geworden. "

Volgens Hanja Maij-Weggen heeft Indonesië hulp nodig om de problemen het hoofd te bieden en zou de EU samen met de lidstaten als grootste donor daarbij een positieve rol kunnen spelen.

Het gesprek vindt vanavond plaats op het CDA-partijbureau (Dr. Kuyperstraat 5). Voor meer informatie over het verloop van het gesprek en over het rapport kunt u na 19.30 uur contact opnemen met Hanja Maij-Weggen. Zij is bereikbaar via :06-53699310

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie