Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Woningcorporatie Den Haag gaat 240 huurwoningen slopen

Datum nieuwsfeit: 31-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Haag

Persberichten >>

Verbetering wijk Morgenstond komt op gang

Woningcorporatie Haagwonen wil 240 huurwoningen aan de Hogeveenlaan, Vledderstraat, Oosterhesselenstraat, Wapserveenstraat en Tinaarlostraat slopen. Zij moeten plaats maken voor stadshuizen. In goed overleg zijn bewonerscommissie en Haag-Wonen het eens geworden over een sociaal plan. Vestia gaat 96 appartementen samenvoegen tot 48 flats van ruim 100m². B&W stellen de gemeenteraad voor beide gebieden aan te wijzen als actiegebied. Daardoor krijgen de bewoners voorrang bij de toewijzing van een andere woning en een tegemoetkoming in de verhuiskosten van fl.8.000,- per woning. De realisatie van de plannen is voorzien in het voorjaar 2002.

De plannen passen in het beleid van gemeente en corporaties om Morgenstond te herstructureren. Morgenstond, een van de centrale vernieuwingsgebieden in Den Haag Zuid-West, is een sterk vergrijsde wijk met een eenzijdige woningvoorraad van vooral kleine, goedkope huurappartementen. Dit staat een stevige positie van de wijk op de woningmarkt nu en in de toekomst in de weg. Het bouwen van woningen die beter aansluiten bij de woonwensen van deze tijd, bevordert een brede bevolkingssamenstelling, zowel in leeftijd als in inkomen, en creëert een steviger economisch draagvlak in de wijk. Eengezinswoningen en ruime appartementen die in Morgenstond zijn gerealiseerd, vinden veel aftrek, voor een belangrijk deel bij mensen uit de wijk zelf. Voorbeelden zijn de woningen in en om de Weerselostraat, het nu voor De Nieuwe Stad-prijs 2000 genomineerde complex Zuidlarenstraat e.o. en de vier torenflats aan de Erasmusweg. De vernieuwing van het winkelcentrum Leyweg is een van de verbetering die bijdragen aan een aantrekkelijker woonomgeving.

Naast het bouwen van grotere woningen biedt ook het samenvoegen van apparte-menten en het plaatsen van liften bij bestaande flatgebouwen soelaas. In januari 2002 kan worden gestart met het samenvoegen van 96 kleine etage-appartementen aan de Kuinrestraat. Eind 1998 voerde Vestia een proef uit waarbij 2 etage-woningen in de Kuinrestraat werden samengevoegd. De daardoor ontstane, ruime woning kreeg veel positieve reacties. Daarom besloot Vestia tot een complexmatige samenvoeging van alle 96 woningen aan de oneven zijde van de Kuinrestraat tot 48 woningen met een woonoppervlak van ruim 100m². Huidige huurders komen in aanmerking voor de samengevoegde woningen.

Samen met de corporaties werkt de gemeente inmiddels aan een startbesluit voor de aanpak van Morgenstond. De integrale wijkverbetering richt zich naast wonen ook op ook op leefbaarheid, economie, verkeer, parkeren, groen- en speelvoorzieningen. In de eerste helft van 2001 kan het beoogde ambitieniveau aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Het wijkplan wordt in goed overleg met de wijk opgesteld.

last update: 31 oktober 2000 ;pag.: 4865; auteur: 77 31 oktober 2000 - pag. 4865 - 77

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie