Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeentenieuws Gemeente Borsele

Datum nieuwsfeit: 31-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Borsele

Heinkenszand, 30 oktober 2000

Ovezande kiest dorpsraad

De vorming van dorpsraden voor alle vijftien Borselse kernen is bijna een feit.
Woensdag 1 november worden er van 15.00 uur tot 19.00 uur verkiezingen gehouden in het verenigingsgebouw Trefpunt voor de dorpsraad in Ovezande. Om 20.00 uur zal de uitslag van de verkiezingen bekend gemaakt worden.

De gemeente Borsele streeft naar vijftien dorpsraden in haar vijftien kernen. In het kader van bestuurlijke vernieuwing vindt er een nieuwe tendens plaats in het besturen op gemeenteniveau. Dat wil zeggen dat burgers vanaf het begin zoveel mogelijk worden betrokken bij het gemeentelijk beleid. Daarnaast is het zeer belangrijk om gehoor te geven aan hetgeen er speelt in een dorp. De rol van de dorpsraad is hierdoor ook veel belangrijker geworden.
De bestuurlijke vernieuwing is uiteraard een grote omslag die niet van de een op de andere dag gerealiseerd is en voortdurend aandacht vraagt.

Nadat eerder dit jaar al in Lewedorp een dorpsraad is opgericht, volgt nu ook Ovezande. Al bijna een jaar geleden zijn Ronald de Baar, Monique Boonman, Walter Koens, Karin van Loenhout, Kees Lous, Wim Rijk en Ben Vermeule, enthousiaste inwoners van Ovezande, begonnen met het opstarten van een dorpsraad.

Woensdag 1 november is het dan zover. Dan vinden tussen 15.00 uur en 19.00 uur in verenigingsgebouw Trefpunt de verkiezingen plaats. Bij de stembus kunnen de Ovezandenaren van 18 jaar en ouder, kiezen uit twaalf kandidaten, waaronder bovengenoemde personen. Inwoners mogen maximaal negen kandidaten kiezen.
De feestelijke bekendmaking vindt vanaf 20.00 uur plaats in het Trefpunt. Burgemeester J.L.M. Mandos is uitgenodigd als gastspreker.

Wanneer ook deze dorpsraad officieel is, heeft de gemeente Borsele voor het eerst in haar bestaan in al haar kernen een dorpsraad!

Heinkenszand, 23 oktober 2000

Ivonne Vonk maakt vierdaagse rit op speciale ligfiets

Dat Nederland een fietsland is, is bekend. Helaas is het niet voor iedereen mogelijk om gebruik te maken van een gewone fiets. Voor Ivonne Vonk, wonende in Hoedekenskerke te Zeeland, is haar handicap echter geen reden om binnen te blijven zitten. Op een speciale ligfiets op drie wielen, die geschikt is voor minder validen, zal zij op 25, 26, 27 en 28 oktober een rit maken van haar woonplaats Hoedekenskerke naar Voorschoten. Aldaar zal zij feestelijk onthaald worden. Tevens zal zij daar het ProReha Training Center officieel openen.

Na een afwisselend leven op de binnenvaart en vrijwilligerswerk, trad Ivonne voor vier maanden in dienst bij een recherche/onderzoeksbureau. Binnen een week veranderde haar leven totaal. Door een hersenstaminfarct raakte Ivonne zowel aan haar linker als rechterkant verlamd. Ivonne, een regelrechte doorzetter, ging aan het revalideren en na 19 maanden kon zij thuis haar leven weer oppakken.

Via Nancy Stam, haar muziektherapeute en goede vriendin, kwam Ivonne in contact met Jan van Zelderen. Jan, al jarenlang een fervent ligfietser, is al enige tijd bezig met het ontwerpen van een speciale ligfiets die geschikt is voor minder validen, de zogenaamde "Rihdt-fiets". Hij haalde Ivonne over om een ligfiets uit te proberen. Uit eerdere ervaringen met ligfietsen, bleek dat deze te zwaar waren en een verkeerde constructie hadden. Uiteindelijk zijn Ivonne en Jan terecht gekomen bij de heer Fortuin, fietsenmaker uit Strijen, die een speciale ligfiets voor Ivonne heeft ontworpen en gemaakt.

Voor veel mensen die van een dergelijke fiets gebruik willen maken is de speciaal aangepaste ligfiets ideaal. Helaas is het echter zo dat een aangepaste fiets erg kostbaar is. Ook voor Ivonne bleek de financiële kant een probleem te zijn. De gemeente Borsele heeft via de Wet voorzieningen gehandicapten de kosten van de fiets voor haar rekening genomen.

Ivonne heeft nu met Jan van Zelderen, Nancy Stam, de heer Fortuin en Michel van den Goorbergh de Stichting Rhidtfiets opgericht. Alle inkomsten van de stichting worden gebruikt om minder valide mensen in Nederland de mogelijkheid te bieden om zich met een aangepaste fiets te kunnen vervoeren. Jaarlijks wordt er een sponsorrit georganiseerd en vinden er promotionele activiteiten plaats.

Op 25 oktober zal wethouder Tollenaar van de gemeente Borsele in de Kasteelhoekstraat 3 te Hoedekenskerke het startsein geven voor de vierdaagse rit van Ivonne naar Voorschoten. Tijdens de fietstocht wordt Ivonne begeleid door een fysiotherapeut van ProReha. In Voorschoten zal Ivonne het ProReha Training Center officieel openen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie