Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

De toekomst van toegankelijke informatie

Datum nieuwsfeit: 01-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Erasmus Universiteit Rotterdam


1 november 2000


De toekomst van toegankelijke informatie

Hoe houden we informatie, die vandaag wordt geproduceerd en ons dreigt te overspoelen, toegankelijk? Deze vraag staat woensdag 1 november 2000 centraal op de bijeenkomst van de postdoctorale opleiding Integraal Document Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Samen met de vereniging van afgestudeerden van deze opleiding (Vereniging IDM) en VHIC (Van Heijst Information Consulting) organiseeert zij een studiedag over nieuwe mogelijkheden om informatie toegankelijk te maken én te houden: Retrieval Day.

Door de alsmaar groeiende informatiestroom zijn we gedwongen nieuwe manieren te vinden om te komen tot een betere toegankelijkheid, die wordt bereikt met minder inspanning.
De studiedag staat in het teken van de vraag: Hoe houden we informatie, die vandaag wordt geproduceerd en ons dreigt te overspoelen, toegankelijk? Bij toegankelijkheid denken we aan kennisontsluiting in brede zin (het toekennen en gebruik maken van metadata) en de rol die de - al dan niet automatische - selectie van informatie met behulp van nieuwe technische hulpmiddelen (zoals zoekmachines, browsers, information agents en ontologiën) daarin spelen.

De opkomst van digitale documentvormen heeft binnen diverse kennisgremia geleid tot de ontwikkeling van metadata-standaards: de gegevens over documenten, inclusief de context waarin zij zijn ontstaan. Deze metadata-standaards zijn van groot belang, niet uitsluitend voor het uitwisselen van informatie, maar ook voor de inrichting van het beheer van informatiebestanden waardoor deze toegankelijk blijven, nu én in de toekomst. Vanuit een positieve, kritische houding worden nieuwe technieken en vindingen gepresenteerd door vakgenoten en wetenschappers.

Retrieval Day is relevant voor iedereen die betrokken is bij documentaire informatievoorziening. Managers uit organisatorische, technische, archivistische, bibliothecaire en documentaire disciplines zullen op Retrieval Day worden geconfronteerd met hedendaagse en toekomstige ontwikkelingen. Ontwikkelingen die nu al worden toegepast binnen Internet en waarop met behulp van de op deze dag gepresenteerde kennis geanticipeerd kan worden.

Noot voor de pers:
IDM- studiedag Retrieval Day
Woensdag 1 november 2000, 9.30 16.30 uur
Plaats: Woudestein, Expo- en Congrescentrum, Forumzaal Info: mw. drs. P. van der Houwen / PDO Integraal Document Management, tel 010 408 2500
e-mail: (idm@fhk.eur.nl)

(INLINE]

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie