Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Geen MER voor uitbreidingen Ecotechniek en Theo Pouw Utrecht

Datum nieuwsfeit: 01-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Utrecht

Persbericht
01 november 2000

Geen milieueffectrapportage voor uitbreidingen Ecotechniek en Theo Pouw

De bedrijven Ecotechniek Soil Remediation en Theo Pouw Beheer uit Utrecht hoeven geen milieueffectrapport op te stellen voor de uitbreiding of wijziging van bedrijfsactiviteiten. Dat hebben gedeputeerde staten van de provincie Utrecht beslist. Beide bedrijven hebben eerder bij de provincie kenbaar gemaakt dat ze hun activiteiten willen uitbreiden of wijzigen. Het ging om vrij ingrijpende aanpassingen, waarvoor de initiatiefnemers een milieueffectrapportage moesten maken. De twee bedrijven hadden ieder al een startnotitie en richtlijnen opgesteld en ingediend bij de provincie. Zowel Ecotechniek als Theo Pouw heeft echter als gevolg van externe ontwikkelingen besloten niet over te gaan tot de geplande uitbreiding en de bedrijfsactiviteiten slechts beperkt te wijzigen. Daardoor verviel voor beide ondernemers de plicht tot het opstellen van een milieueffectrapport (MER). Gedeputeerde staten moesten echter wel nog beoordelen of de veranderingen bij de twee bedrijven een milieueffectrapportage nodig maken. Bijzondere omstandigheden of grote onzekerheden over de te verwachten effecten kunnen bijvoorbeeld een reden zijn om toch een MER op te stellen.

Ecotechniek
Ecotechniek was van plan de bestaande thermische grondreinigingsinstallatie, die een capaciteit heeft van 150.000 ton per jaar, te vervangen door een installatie met een veel grotere capaciteit, namelijk 1 miljoen ton per jaar. Vanwege ontwikkelingen in het aanbod van afvalstoffen heeft Ecotechniek besloten de installatie niet te vervangen, maar die te gaan gebruiken voor de reiniging van teerhoudend asfalt. Volgens het college van GS zijn de milieugevolgen van die aanpassing naar verwachting gering en is het niet noodzakelijk een MER op te stellen. Ecotechniek moet wel een nieuwe milieuvergunning aanvragen als het de bestaande reinigingsinstallatie voor andere afvalstoffen wil inzetten.

Theo Pouw Beheer
Een soortgelijke situatie deed zich voor bij Theo Pouw Beheer. Dit bedrijf wilde een nieuwe was- en reinigingsinstallatie in gebruik nemen voor de reiniging van zandige afvalstoffen. Omdat er echter minder afvalstoffen voor reiniging worden aangeboden heeft Pouw afgezien van de aanschaf van een nieuwe installatie. Daarmee verviel de plicht tot het opstellen van een milieueffectrapport. Pouw wil echter nog wel de capaciteit van de bestaande reinigingsinstallatie vergroten en een aantal andere wijzigingen in zijn bedrijfsactiviteiten doorvoeren. Daarvoor moet het bedrijf bij de provincie een nieuwe milieuvergunning aanvragen.

GS verwachten op basis van proefmetingen bij Ecotechniek en een eerdere milieueffectrapportage bij Pouw dat de aanpassingen slechts geringe milieugevolgen zullen hebben. Het provinciebestuur meent daarom dat een milieueffectrapportage niet te rechtvaardigen is en geen toegevoegde waarde heeft.
Wel is er sprake van een bijzondere omstandigheid. Beide bedrijven liggen op het bedrijventerrein Lage Weide, dat grenst aan de woonwijk Zuilen. Bewoners van Zuilen hebben in het verleden regelmatig geklaagd over hinder van bedrijven. Daarom hebben gedeputeerde staten eerst bewonersvereniging Zuilen Gezond, industrievereniging Lage Weide en de gemeente Utrecht geraadpleegd voordat ze een besluit genomen hebben over het laten vallen van de milieueffectrapportages.

(Voor informatie: karin.obdeijn@Provincie-Utrecht.nl, 030 - 258 21 92)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie