Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Opslag vuurwerk veilig in cellenbeton

Datum nieuwsfeit: 01-11-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT


1 NOVEMBER 2000


Opslag vuurwerk veilig in cellenbeton

YTONG doorstaat

vuurwerkproef met glans

Op zaterdag 14 oktober is door TNO op de Maasvlakte een brandproef gehouden. In een vuurwerkbewaarplaats, volledig uitgevoerd in YTONG cellenbeton, werd 5 ton consumentenvuurwerk blootgesteld aan de hitte van een grote brand. Na een half uur was de temperatuur in de opslagplaats nog niet hoger dan 25°C. Zelfs na het verwijderen van de branddeur, waardoor het vuurwerk direct aan het vuur werd blootgesteld, bleef de brand beheersbaar. De proef heeft eens te meer bewezen dat een opslagplaats van YTONG cellenbeton, door de goede brandwerende en isolerende eigenschappen van het materiaal, de veiligste bescherming biedt.

De spookbeelden van exploderende winkels met vuurwerk kloppen niet. Brandend consumentenvuurwerk knettert hooguit iets meer dan een gemiddelde tuinset bij Blokker. Dat bleek uit de proef die werd gehouden in opdracht van de Federatie Vuurwerkhandel Nederland. Met oud en nieuw voor de deur wilde de branche aantonen dat volgens de regels opgeslagen consumentenvuurwerk geen gevaar oplevert voor omwonenden. Daartoe werd volgens de huidige regelgeving een bunker gebouwd van YTONG cascopanelen (150 mm dik), alsmede YTONG vloer- en dakplaten (240 mm dik) en een brandwerende deur.

Geen effect

YTONG cellenbeton is 360 minuten brandwerend en bovenal sterk isolerend. De grote brand die tijdens de proef aan de buitenzijde van de opslagplaats werd gesticht, had dan ook geen enkel effect op de 5 ton consumentenvuurwerk. De in de bunker opgestelde camera's en meters toonden dat feilloos aan. Een half uur na de start van de proef was het binnen nog steeds slechts 25°C. Om de test te versnellen, werd de branddeur weggetrokken. Vijf minuten later klonken de eerste fluittonen en sloeg zwarte rook door de deuropening naar buiten, maar explosies bleven uit. De temperatuur in de bunker liep op tot niet meer dan 410°C, terwijl het aan de buitenzijde 900°C was. Na het blussen van de brand bleek 75 procent van het vuurwerk niet verbrand te zijn. Het cellenbeton vertoonde geen beschadigingen of scheuren.

Het testrapport komt over enkele weken beschikbaar. Zowel TNO als de vuurwerkbranche typeren de proef als geslaagd: de opslag van consumentenvuurwerk is veilig mits dit geschiedt volgens de geldende regels. YTONG cellenbeton biedt door de unieke eigenschappen van het materiaal een veilige bescherming. Het Bureau Adviseur Milieuvergunningen (BAM) van de Koninklijke Landmacht heeft dit in 1995 reeds aangetoond tijdens een proef waarbij 4 ton vuurwerk tot ontbranding werd gebracht. Het BAM is het orgaan dat adviseert over vergunningplichtige inrichtingen met explosieve stoffen, waaronder vuurwerk. In het rapport van de proef concludeert het BAM dat het materiaal volledig stand hield en er geen sprake bleek te zijn dat de constructie zou bezwijken. Inmiddels is circa 70 procent van de bewaarplaatsen van consumentenvuurwerk gemaakt van YTONG cellenbeton.

Voor meer informatie: YTONG Nederland bv, tel. (0183) 671 234 of e-mail, (info@ytong.nl). Meer informatie over YTONG treft u ook aan op Internet, www.ytong.nl.

Einde persbericht

Dit bericht is digitaal voorhanden, evenals beeldmateriaal.

Noot voor redactie /

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie