Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Resultaten Achtste Omnibusonderzoek Haarlem

Datum nieuwsfeit: 01-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Haarlem
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlem

Achtste Omnibusonderzoek Haarlem

Zorgen over jeugdcriminaliteit, Stadskrant goed gelezen en tevredenheid over groenvoorzieningen

De resultaten van het jaarlijkse Omnibusonderzoek zijn uit. Voor de achtste keer is er een boekwerk vol wetenswaardigheden over Haarlemmers uitgekomen. Het Omnibusonderzoek is dit jaar door 1800 Haarlemmers ingevuld. Zij levert een goed beeld op van de meningen over bijvoorbeeld veiligheid, sport, internet, kermissen, woningen en gezondheid. Driekwart van de Haarlemmers is tevreden over het groen. Ook kennen steeds meer Haarlemmers de gemeentelijke Meld- en Informatiepunten voor groen en onderhoud. Haarlemmers maken zich vooral zorgen over de jeugdcriminaliteit en het verval van normen en waarden. Drugs, aids en werkloosheid zijn amper meer een bron van zorg. Bijna de helft van de Haarlemmers doet regelmatig aan sport en het gebruik van internet neemt snel toe. De resultaten van dit onderzoek worden door de gemeente gebruikt voor het maken en evalueren van beleid.

Tweederde van de Haarlemmers naar de kermis

Er zijn vier kermissen in Haarlem: op de Zaanenlaan, de Grote Markt en twee keer in Schalkwijk. De kermis op de Zaanenlaan is het populairst. De najaarskermis in Schalkwijk wordt het minst gewaardeerd. Het is niet voor niets dat deze kermis nu een gedaanteverwisseling ondergaat en nu Megafestijn 2000+ heet.

Helft Haarlemmers sport regelmatig

Bijna 50% van de Haarlemmers sport met een zekere regelmaat. Dat is bijna evenveel als twee jaar geleden. Tijdgebrek speelt de Haarlemmer onder de 35 jaar parten terwijl ouderen vooral hun lichamelijke ongemakken als reden opvoeren om niet te sporten. Fitness is de populairste sport; voor 17% van de Haarlemmers is dit de belangrijkste sport, maar ook als tweede sport scoort fitness hoog. Tennis volgt op redelijke afstand met 9% als populaire sport. Ook skeeleren is flink in opkomst.

Tevredenheid over groen en onderhoud

Driekwart van de Haarlemmers is tevreden over het groen in de stad en ruim de helft is ook tevreden over de inrichting van de straat. Speelplaatsen geven de meeste klachten: 38,5% van de Haarlemmers met thuiswonende kinderen is hier ontevreden over. De ontevredenheid over de reiniging van de straat is toegenomen; vorig jaar 25%, dit jaar 32% ontevreden Haarlemmers. Niet vreemd is dan ook dat 50% `rommel op straat' als belangrijkste ergernis noemt. In de binnenstad is dat percentage zelfs 60%.De vier Meld- en Informatiepunten Stedelijk Beheer voor vragen en klachten over bestrating afval, groen, verlichting e.d. worden steeds bekender. Vorig jaar kende 25% het MIP, nu is dat eenderde van de Haarlemmers. Ook het aantal Haarlemmers dat contact heeft gehad met het MIP is aanzienlijk gestegen: van 4,5% naar 8%.

Zorgen over jeugdcriminaliteit

Haarlemmers hebben het meeste zorgen over veiligheid en criminaliteit. De onderzoekers legden de Haarlemmers 19 maatschappelijke problemen voor. Ook in de vorige jaren is deze vraag voorgelegd. Vandaar dat er goede vergelijkingen te maken zijn. Het hoogste scoort jeugdcriminaliteit, net als vorig jaar. Het verval van normen en waarden staat op de tweede plaats. Ook zware misdrijven met geweld en agressie van voetbalsupporters scoren hoog. Drugsgebruik en aids zijn een minder grote bron van zorg. Over werkloosheid maakt met zich amper zorgen.

Stadskrant goed gelezen

De Stadskrant, met achterop de Haarlemmer, valt bij bijna 80% van de Haarlemmers bijna elke week in de bus. Bij 6% van de Haarlemmers gaat de bezorging helaas altijd mis. De Stadskrant wordt goed gelezen; 57% leest de Stadskrant meestal. Meer dan een kwart leest `m van voor naar achter. De Haarlemmers zijn zeer te spreken over de inhoud: 90% vindt het zeer leesbaar en 80% vindt `m herkenbaar en overzichtelijk, 70% treft voldoende informatie aan.

Haarlem winkelstad

Meer dan tweederde van de Haarlemmers koopt de niet-dagelijkse boodschappen, bijvoorbeeld kleding, schoenen, elektrische apparaten, in het centrum. De rest doet dat in Schalkwijk, de Cronjé of buiten de stad. Vooral de diversiteit aan winkels, de nabijheid van het centrum, de combinatie met cafés e.d. en de goede bereikbaarheid met de fiets zijn de redenen dat Haarlemmers winkelen in de binnenstad. De mensen die niet in het centrum winkelen doen dat omdat een ander winkelcentrum dichterbij is, maar ook omdat ze vinden dat het moeilijk is om met de auto naar de binnenstad te rijden of daar (goedkoop) te parkeren.

Roken

Eenderde van de Haarlemmers zegt wel eens te roken; 30% rookt nu niet meer, maar vroeger wel en 38% heeft nooit gerookt. De meeste rokers (bijna 90%) roken sigaretten en dan nemen ze er gemiddeld bijna 16 op een dag. Mannen roken iets meer dan vrouwen en de stevigste rokers bij de mannen zijn tusen de 45 en 65 jaar oud en bij de vrouwen 25 tot 45 jaar.

Feiten & Cijfers op internet

Op de website van de gemeente is onder Feiten en Cijfers allerlei informatie te vinden over Haarlem en de Haarlemmers. Geboortestatistieken, herkomst, werkgelegenheid, uitkeringen, economie per wijk of over de hele stad. De samenvatting van het onderzoek staat vanaf 8 november ook op 'www.haarlem.nl' onder Feiten & Cijfers.

Het Omnibusonderzoek is een uitgave van de gemeente Haarlem, afdeling Onderzoek & Statistiek. Het rapport is voor f 30,-- te koop bij de afdeling Onderzoek & Statistiek, 3e verdieping Brinkmannpassage, telefoon (023)-5113813.

1 november 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie