Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politieberichten Groningen

Datum nieuwsfeit: 01-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Politiebericht Groningen: Groningen 1-11-2000
Inleveractie vuurwapens in Groningen van start Woensdag 1 november 2000

Straffeloos inleveren

Inleveractie vuurwapens in Groningen van start In de periode van 1 november tot en met 12 november kunnen er bij alle politiebureaus in de provincie Groningen straffeloos maar niet anoniem vuurwapens worden ingeleverd. De landelijke inleveractie is geïnitieerd door de minister van Justitie. De inleveractie loopt vooruit op de inwerkingtreding van een op 10 oktober aangenomen wetsvoorstel waarin de strafmaat op vuurwapenbezit is verhoogd. De maximumstraf voor vuurwapenbezit komt op vier jaar. Voor veel vuurwapens lag het maximum op negen maanden. Voor verboden wapenhandel is de maximum strafmaat verhoogd van vier naar acht jaar.

Van ieder ingeleverd vuurwapen wordt nagegaan of deze betrokken is geweest bij een incident. Vanwege dit onderzoek moet degene die het vuurwapen inlevert zijn identiteit bekend maken. Blijkt uit het onderzoek dat het wapen niet betrokken is bij enig misdrijf dan worden de persoonsgegevens vernietigd. De actie richt zich primair op vuurwapens, daarnaast zijn er nog veel meer soorten wapens zoals messen, zwaarden en handgranaten. Ook zijn er voorwerpen die niet als wapen bedoeld zijn maar wel als zodanig gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld honkbalknuppel, alarmpistool of gaspistool. Dit soort wapens kunnen tijdens de actie ook worden ingeleverd. Dit kan wel anoniem gebeuren.

In de jaren 1998 tot en met het derde kwartaal van 2000 neemt Regiopolitie Groningen jaarlijks tussen de 160 en de 210 vuurwapens of op vuurwapen gelijkende voorwerpen in beslag. De inbeslagnames variëren van riotguns, pistolen, revolvers, geweren, automatische wapens tot replica(s en voor afdreiging geschikte speelgoedwapens. Het aantal doden door vuurwapengeweld in deze periode betreft vijf personen. Zeventien personen raakten gewond en het aantal overvallen met vuurwapendreiging bedroeg 136.

Voor meer informatie, kijk op www.vuurwapensweg.nl

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900 - 8844

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie