Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Deetman overhandigt Anti-geweldscode aan ministers

Datum nieuwsfeit: 01-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

LANDELIJK PLATFORM

Deetman overhandigt Anti-geweldscode aan ministers

Den Haag, 1 november 2000

Persbericht

Deetman overhandigt Anti-geweldscode aan ministers

Wim Deetman, voorzitter van het Landelijk Platform Tegen Geweld op Straat, overhandigde vanmiddag een brochure over het ontwikkelen van gedragscodes tegen geweld aan minister de Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Korthals van Justitie. Met deze Handreiking Gedragscodes Tegen Geweld, de zogenaamde Anti-geweldscode, wil het Platform zo veel mogelijk sectoren van onze samenleving stimuleren om zelf gedragsregels tegen geweld op te stellen.

Door de grote verscheidenheid aan culturen en de nadruk op individuele vrijheid weten we vaak niet meer welke gedragsregels er gelden in de publieke ruimte. Wanneer ben je een heer of dame in het verkeer? Wanneer gaan je aanmoedigingen aan je voetballende zoon te ver? Hoe ga je prettig om met je klasgenoten? En hoe gedraag je je in het uitgaansleven? Door dat met elkaar af te spreken, kan volgens het Platform het geweld op straat beter worden teruggedrongen. Met deze brochure reikt het Platform de hand aan alle organisaties die zelf gedragsregels willen ontwikkelen voor een geweldloze omgang met elkaar. Dat doet het Platform niet door deze gedragsregels voor te schrijven, maar door te laten zien hoe ze ontwikkeld kunnen worden en welke grondbeginselen daarbij een rol spelen. In het onderwijs, de sport, het uitgaansleven, het openbaar vervoer en het verkeer gelden immers andere situaties en andere regels. Naar aanleiding van meerdere publieke debatten met vertegenwoordigers uit alle geledingen van de samenleving ontwikkelde het Platform de volgende vier grondbeginselen:

1. Respect - ik accepteer een ander zoals die is.
2.Niet over de streep - ik maak als dat nodig is anderen duidelijk waar ik de streep trek.

3.Zonder geweld - ik ga conflicten zonder geweld aan en ik los ze zonder geweld op.

4.Aanspreekbaar - ik ben aanspreekbaar op mijn gedrag en accepteer dat anderen me laten weten als ze vinden dat ik over de streep ga.

Geïnteresseerde sectoren worden actief ondersteund door het Platform; niet alleen met behulp van de Handreiking maar ook door middel van een training en een speciaal daartoe ontwikkeld beeldmerk.

Algemeen
Het Landelijk Platform Tegen Geweld op Straat werd begin 1999 voor 3 jaar ingesteld door de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De 21 leden van het Platform hebben tot taak: het geven van advies, verbetering van de informatievoorziening en de ontwikkeling van gedragscodes.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie