Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

AI-conferentie in Efteling met zeilende robots

Datum nieuwsfeit: 01-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Katholieke Universiteit Brabant
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Brabant

AI maakt steeds meer gebruik van economische theorieën

Zeilende robots in de Efteling op congres over Kunstmatige Intelligentie

Wetenschappers op het vlak van kunstmatige intelligentie maken steeds vaker gebruik van inzichten en theorieën uit de economische wetenschap. Dat komt doordat AI (artificial intelligence) zich steeds minder bezighoudt met de structuur van intelligente systemen zelf, en steeds meer met samenspraak tussen verschillende systemen. Deze ontwikkeling staat centraal tijdens de 12e Belgisch-Nederlandse AI-conferentie die dit jaar gehouden wordt in de Efteling in Kaatsheuvel op 1 en 2 november.

De Amerikaan Yoav Shoham zal spreken over raakvlakken tussen Artificial Intelligence en speltheorie. Veel AI-onderzoek, met name op het gebied van 'intelligente agenten', richt zich op de samenwerking en interactie tussen systemen in plaats van de interne structuur van een intelligent systeem. Waar AI in het verleden vaak inspiratie zocht in de cognitieve psychologie, maakt ze daarom nu steeds meer gebruik van economische theorie.

De tweede gastspreker Yorick Wilks, een AI-onderzoeker van het eerste uur, zal ingaan op taalkundige vraagstukken. Recente ontwikkelingen op het gebied van machinaal leren en spraakherkenning maken dit tot een heel actueel gebied. Toepassingen zijn niet alleen in te vinden in de mens-machine interactie, maar spelen ook een grote rol in het exploreren van de overstelpende hoeveelheden kennis op het WWW (web-mining).
Belgische en Nederlandse onderzoekers stuurden niet minder dan 64 papers op, een teken dat de wetenschappelijke interesse voor AI groeit en bloeit. De bijdragen handelen onder meer over onderwerpen als neurale netwerken, agent technologie, planning en scheduling.

De bloei van de Kunstmatige Intelligentie houdt niet op bij de muren van de universiteit. Voor het eerst in haar geschiedenis organiseert de BNAIC dit jaar ook een sessie van en voor start-up bedrijven. Bedrijven die zich bezighouden met agenttechnologie, taaltechnologie - denk aan de 'Flanders Language Valley', die ook naar Brabant lijkt uit de dijen - of bijvoorbeeld business intelligence. De bedrijven maken allen gebruik maken van technieken uit de kunstmatige intelligentie, een gebied dat inmiddels meer dan dertig jaar bestaat nu het punt bereikt heeft dat de technologie rijp is om toegepast te worden. Zo worden inmiddels 'intelligente agenten' het Internet op gestuurd, kan er met de muis 'gepraat' kan worden, en zorgt AI ervoor dat er voldoende kranten bij verkooppunten liggen.

Een tot de verbeelding sprekende toepassing is het Robosail project van zeiler Pieter Adriaans. Al enige jaren wordt intensief gewerkt aan voetballende robots (Robocup), maar in het Robosail project werd het echt menens toen robots een zeilboot de Atlantische oceaan over moesten zien te loodsen. Pieter Adriaans zal verslag doen van zijn reis en een demonstratie verzorgen.

Noot voor de pers:

BNAIC'00 wordt georganiseerd door het Infolab en de ILK-groep van de Universiteit van Tilburg, onder auspiciën van de onderzoeksschool SIKS (Informatie- en Kennissystemen).

Locatie is de sprookjesachtige sfeer van de Efteling. De conferentie zal worden geopend door wethouder M. van Diessen van de gemeente Tilburg. Er is gelegenheid om op 1 en 2 november vanaf 15.15 met de diverse eigenaren van de bedrijven te praten in het Carrousselpaleis op de Efteling Meer informatie over het congres is te vinden op de web-site, ilk.kub.nl/bnaic00, over het robosailproject op de website www.robosail.com
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichter drs. Pieter Siebers, 013 4662004. E-mail: (P.H.C.Siebers@kub.nl)

26-10-2000 KUB

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie