Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Opening tentoonstelling Rien Poortvliet in museum in Haarlem

Datum nieuwsfeit: 02-11-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT

NIEUWE TENTOONSTELLING IN ARCHEOLOGISCH MUSEUM HAARLEM

"Was getekend, Rien Poortvliet"

3 november 2000 t/m 14 juni 2001

Op 2 november 2000 zal in het Archeologisch Museum Haarlem een nieuwe tentoonstelling geopend worden over het leven van alledag in de 16e eeuw. Inspiratiebron voor deze tentoonstelling is het boek van Rien Poortvliet ´de tresoor´. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de Haarlemse J.C. Ruigrok Stichting.

De tresoor
Op 24 december 1566 toont Jacob Jansz Poortvliet voor Schepen Jacob Matijsz in de Oudestraat (te Goes) aan dat de tresoor die bij z´n schoonmoeder in Kloetinge in de schuur staat van hem is. Onder protest.

Dit zinnetje in een Zeeuws archiefstuk was aanleiding voor Rien Poortvliet om een boek over de zestiende eeuw te maken. Hij ontdekt dat een tresoor geen schat is, zoals hij aanvankelijk dacht, maar een deftige wandkast. En hoewel het niet helemaal duidelijk is of de zestiende-eeuwse Poortvliet ook daadwerkelijk familie van hem is, laat deze verre naamgenoot hem niet meer los. Hij vraagt zich af hoe Jacob Jansz. er uitgezien kan hebben en hoe zijn leefonsmstandigheden waren. Daarom bekijkt hij veel schilderijen, leest boeken en hoort zoveel mogelijk deskundigen want hij wil niet zomaar wat "an drie musketieren". Resultaat: een aantrekkelijk boek vol wetenswaardigheden over het alledaagse zestiende-eeuwse leven.

De tresoor en archeologie
Bij opgravingen in de binnenstad van Haarlem worden veel vondsten gedaan: grapen en blakers, teljoren en kruiken, een vlooienkam of een lavabo: ze zijn allemaal terug te vinden op afbeeldingen in het boek. Een groot deel van de zestiende eeuwse gebruiksvoorwerpen in het boek is geschilderd naar voorbeeld van archeologisch vondstmateriaal.

Opstelling in het museum: kamer en keuken
Voor de tentoonstelling verzamelde het Archeologisch Museum Haarlem voorwerpen in heel Nederland. In de huiskamer van Rien Poortvliet staan de borden op een beuntje. Steengoed kruikjes en metalen papkommetjes hangen daaronder aan haken. De kamer wordt verlicht door kaarsen en verwarmd door een haardvuur. Aan het eind van de gang zie je het ´afterkoockentgen´ ook wel de achtekeuken genoemd. ´s Zomers wordt hier gestookt en gekookt. De lavabo hangt boven een waterschotel. In aardewerk potten bereidt men het eten. Het vet van het gebraad in de haard wordt opgevangen in een vetvanger.

Markt en badkamer
Het eten wordt natuurlijk op de markt gekocht: knollen en rapen, kolen en wortels zijn daar te krijgen. Men kan er ook huisraad kopen. Behalve het geweone vaatwerk schaft men op de markt ook pottenbakkerswaar aan als vazen, kandelaars en olielampjes. Hier zijn de laatste snufjes uit het buitenland te vinden: met frisse kleuren versierde majolica uit Montelupo, waterdicht steengoed uit Keulen en Raeren en geelgeglazuurd aardewerk uit het Maasland. Na een dag hard werken veroorlooft men zich af en toe een warm bad. Omdat de meeste mensen geen water in huis hebben moeten ze dat bij de pomp gaan halen. Dat is één van de redenen dat er niet zo uitgebreid gewassen wordt als tegenwoordig. helemaal gezellig is baden in de herberg, waar men voor vermoeide reizigers een ´badstove´heeft. daar neem je een drankje bij je bad en an je wat gezelschap krijgen!


Het Archeologisch Museum Haarlem bevindt zich in de nét niet zestiende-eeuwse gewelvenkelder van de Vleeshal (1602, gebouwd door Lieven de Key). Toegang gratis. In het Archeologisch Museum worden rondleidingen georganiseerd bij de tentoonstelling (fl.50,- per groep). Voor het basis- en middelbaar onderwijs (CKV) zijn er educatieve rondleidingen en projecten. Het boek "de tresoor" is in het museum te koop voor fl. 37,50. Voor aanmeldingen en informatie kunt u bellen met Bureau Archeologie, tel. 023-531 31 35 en vragen naar Heleen Borgwat of Tanja van der Zon.

Digitale foto´s of standaard persfoto´s zijn op te vragen op ons e-mailadres: archeohlem@multiweb.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie