Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederland niet 100 procent vrij van risico wateroverlast

Datum nieuwsfeit: 02-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Verbond van verzekeraars

Nederland niet 100 procent vrij van risico wateroverlast

Het kabinet zal binnenkort zijn standpunt bekendmaken over het rapport Waterbeheer 21ste eeuw, opgesteld door de gelijknamige commissie. In voorbereiding hierop heeft het Verbond in een brief aan het ministerie van Financiën laten weten tevreden te zijn met de belangrijkste in het rapport getrokken conclusie dat schade door het falen van de primaire waterkering zich niet leent voor verzekering.

Een andere belangrijke conclusie die de commissie in haar rapport van eind augustus heeft getrokken, is dat er grote consensus bestaat tussen overheid, verzekeraars en burgers over de mate van verzekerbaarheid zoals die nu is afgesproken. Het Verbond is zeer ingenomen met deze conclusie. Het Verbond geeft aan dat er op deze manier een goede verantwoordelijkheidsverdeling is afgesproken waarin burgers, verzekeraars en overheid elkaar kunnen aanvullen. Wel waarschuwt het Verbond dat het risico-preventief doorsteken van boezemdijken niet verzekerbaar is. Verzekeraars, die weliswaar rekening houden met veiligheid maar een primair belang hebben in het voorkomen van schade, zullen in een dergelijke situatie een andere afweging maken dan de overheid, die een primaire verantwoordelijkheid voor veiligheid heeft.

Afspraak
In 1998 is in de Wet tegemoetkoming schade bij rampen en zware omgevallen een afspraak vastgelegd tussen overheid en verzekeraars over wie waarvoor welke verantwoordelijkheid heeft in het geval van schade door onder andere overstromingen. Het kabinet kreeg in datzelfde jaar twijfels over de financierbaarheid hiervan door de overheid en vroeg de Commissie Waterbeheer 21ste eeuw onderzoek te doen naar de verzekerbaarheid van overstromingen in de breedste zin van het woord. Het Verbond heeft in 1999 onderzoek laten doen naar de integrale verzekerbaarheid van schade door regenwater. Uit dat onderzoek bleek dat de verzekering van deze vorm van schade mogelijk is. Het Verbond heeft zijn leden dan ook geadviseerd de polisvoorwaarden en dekkingen in die zin aan te passen. Bondig, 2 november 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie