Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Paralympische sporters in Ridderzaal onderscheiden

Datum nieuwsfeit: 02-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Paralympische sporters onderscheiden

Donderdag 2 november 2000, persbericht nummer 105

Vier sporters die gouden medailles hebben gewonnen op de Paralympics in Sydney, hebben donderdag in de Ridderzaal in aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin een koninklijke onderscheiding ontvangen. Het gaat om de zwemster Syreeta van Amelsvoort, de tennissers Robin Ammerlaan en Esther Vergeer en de ruiter Joop Stokkel. Zij zijn benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Staatssecretaris Margo Vliegenthart van VWS heeft de onderscheidingen uitgereikt.

Syreeta van Amelsvoort won in Sydney goud op de 100 meter vlinderslag. Esther Vergeer won bij het rolstoeltennis goud in het enkelspel en het damesdubbelspel. Robin Ammerlaan werd eerste in het herendubbelspel bij het tennis. Joop Stokkel won een gouden en een zilveren medaille bij de dressuur in de paardensport.

Een aantal andere gouden medaillewinnaars was vanwege eerdere sportprestaties al onderscheiden. Voor Joop Stokkel was de onderscheiding een bevordering. De zwemmer Alwin Houtsma, die in Sydney acht medailles won waaronder vijf gouden, was niet bij de huldiging aanwezig. De sportbond NEBAS/NSG heeft Houtsma vanwege persoonlijke omstandigheden niet voorgedragen voor een onderscheiding. Vliegenthart memoreerde bij de huldiging wel de sportieve prestaties van Houtsma en zijn verdiensten voor de gehandicaptensport en sprak van een persoonlijk drama.

De staatssecretaris stond ook stil bij het feit dat de Nederlandse ploeg in Sydney minder medailles heeft gehaald dan vier jaar eerder in Atlanta. Er zijn vele persoonlijke records gesneuveld, dat is een teken dat er goed gepresteerd is. Maar de concurrentie is inmiddels groter dan vier jaar geleden en de top is breder; meer landen hebben meegedaan en het aantal atleten is ook sterk gegroeid. Dat is een prima ontwikkeling voor de sport. De waarde van de medailles neemt erdoor toe. Tegen die achtergrond is goed gepresteerd door de Nederlandse ploeg, aldus Vliegenthart, die verder aangaf dat het kabinet bereid is te investeren in ontwikkelingen om ook de Nederlandse gehandicaptensport op een hoger plan te brengen.

Interne links
Huldiging Paralympische sporters

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie