Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Prins van Oranje opent congres Strijd om de ruimte

Datum nieuwsfeit: 02-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

02/11/00 Prins van Oranje opent congres Strijd om de ruimte te Amsterdam

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje opent donderdag 2 november 2000 in de Aula van de Universiteit van Amsterdam met een toespraak het congres Strijd om de ruimte. Op dit congres bespreken geografen de ruimteproblematiek vanuit de invalshoeken water, grondgebied en stad. Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) organiseert het congres in samenwerking met de Afdeling Geografie en Planologie van de Universiteit van Amsterdam.

Door de eeuwen heen hebben mensen met elkaar gestreden om de toegang tot schaarse goederen en om macht over stukken grondgebied met belangrijke kwaliteiten. Nog steeds maakt de strijd om de ruimte zichtbaar dat verschillende groepen vaak tegengestelde belangen hebben. Samen leven vraagt om een optimale inrichting van de ruimte. Binnen de grenzen die de natuur stelt, probeert de mens de beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk in te richten. Tijdens het congres wordt van gedachten gewisseld over de voortdurende strijd om de ruimte en actuele inrichtingsvraagstukken.

Na de openingstoespraak van de Prins spreekt prof.dr.ir. W.A. Segeren, emeritus hoogleraar hydrologie, over de strijd om het water. Mr. H. van den Broek, voorzitter van Instituut Clingendael, en prof.dr. H.H. van der Wusten, hoogleraar politieke geografie, lichten de strijd om het grondgebied toe. De burgemeester van Amsterdam, mr. S. Patijn, en prof.dr. Chr. Kesteloot, hoogleraar politieke geografie, spreken over de strijd om de stad. De bijeenkomst wordt afgesloten met een paneldiscussie over de sociaal-ruimtelijke problematiek van de stad. Tijdens het congres zal prof.dr. J.H.J. Terwindt, voorzitter van de KNAG, de Veth- en Planciusmedaille uitreiken. Deze onderscheiding wordt toegekend aan geografen die een grote bijdrage hebben geleverd aan de geografie.

In aanvulling op het congres wordt in de tentoonstellingszaal van de Universiteitsbibliotheek de expositie Strijd om de ruimte in kaart ingericht. Daarnaast is in samenwerking met NRC Handelsblad een essaywedstrijd over het congresthema georganiseerd. De krant publiceert een selectie uit de inzendingen in de zaterdageditie voorafgaand aan het congres.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie