Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie KU Nijmegen: verschillen in vetgehalte varkensvlees

Datum nieuwsfeit: 02-11-2000
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Nijmegen Hieronder vindt u een overzicht van promotie, oraties en afscheidscolleges die in de eerste helft van november plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheid wordt gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00.

Do 02-11-2000 DNA-test voor vleeskwaliteit

15:30 uur Ir. F. Gerbens (Medische Wetenschappen)

Titel proefschrift: Genetic control of intramuscular fat accretion in pigs. The role of heart and adipocyte fatty acid-binding proteins
Promotor: Prof. dr. J.H. Veerkamp

Copromotor: Dr. M.F.W. te Pas (ID-Lelystad)


Het vetgehalte van varkensvlees bepaalt voor een aanzienlijk deel de smaak, malsheid en sappigheid van het vlees. Het onderzoek van ir. Gerbens toont aan dat het gebied rond het gen dat codeert voor het hart (spier) vetzuurbindend eiwit verantwoordelijk is voor verschillen in vetgehalte van varkensvlees. Deze resultaten maken het mogelijk om op basis van deze DNA informatie varkens op zeer jonge leeftijd te selecteren en daarmee de kwaliteit van het vlees te verbeteren. Deze wijze van selecteren kan vrij eenvoudig toegepast worden in de varkensfokkerij. Dit in tegenstelling tot de gangbare praktijk waarbij het vetgehalte pas bepaald wordt nadat varkens opgegroeid en geslacht zijn.
Frans Gerbens (Lelystad) is vanaf 1 januari 1999 werkzaam als molecular genetic research scientist bij het Department of Genetics & Reproduction of ID-Lelystad. Email: (F.Gerbens@id.dlo.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie