Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie over sociale ongelijkheid in baksteenindustrie

Datum nieuwsfeit: 03-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Erasmus Universiteit Rotterdam

3 november 2000

Promotie J.G. Marks

Knechten Knechten. De ervaring en verbeelding van sociale ongelijkheid in de baksteenindustrie, 1920-1970.

Processen van industrialisering en proletarisering worden veelal als homogene ontwikkelingen voorgesteld. Dergelijke processen raken de verschillende groepen en categorieën mensen echter op zeer verschillende wijzen. De auteur beschrijft in zijn onderzoek naar de hoofdthemas van de sociologie macht en sociale ongelijkheid hoe de baksteenindustrie in de Over-Betuwe over de periode 1920-1970 als bedrijfsvorm afweek van de gangbare opvattingen over industrieel kapitalistische ontwikkelingen.

Aan de hand van archiefonderzoek (bedrijfsarchieven) en oral history interviews, laat de auteur in afzonderlijke hoofdstukken zien hoe die ongelijk(tijdig)heid tot stand kwam; welke effecten dergelijke processen kunnen hebben op de samenstelling van de arbeidsmacht van fabrieken; hoe de fabriekscyclus verbonden was met cyclus van generationele opeenvolging; welke consequenties die opeenvolging had voor de onderlinge verhoudingen in de arbeidersgezinnen; en hoe nieuwe sociale wetgeving door de arbeiders in de verhoudingen met hun bazen werd opgevat. Weerstanden van met name familiebedrijven in de baksteenindustrie tegen de invoering van nieuwe methoden van productie, mechanisering en automatisering, leidden tot claims en rechten binnen de machtsverhoudingen en de perceptie daarvan die een sterke continuïteit vertonen met vroegere en agrarische vormen van machtsuitoefening. Zodanig zelfs dat niet de onderhandelbaarheid van menselijke verhoudingen in fabrieken en binnen gezinnen, zoals elders, ging domineren in hun wereldbeeld, maar de steenfabrieksarbeiders de wereld percipieerden in een mentaal model dat een analogie vertoonde aan een Faustiaans complot. Zij creëerden een gelijkheidsideologie waarin weinig sporen te vinden waren van onderlinge solidariteit, maar waarbij de loyaliteit aan gezin en werkgever voorop stond.

Vrijdag 3 november 2000, 13.30 uur
Woudestein, Senaatszaal
Promotores: mw. prof.dr. C.A. von Benda-Beckmann en mw.prof.mr. H.P.F. Ietswaart
Info: bij de promovendus, e-mail (h.marks@maw.kun.nl) De handelseditie van dit proefschrift is verschenen bij uitgeverij Gouda Quint; ISBN 90-38708025

(INLINE]

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie