Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederland moet actie ondernemen tegen geweld Midden-Oosten

Datum nieuwsfeit: 03-11-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Zeist, Den Haag, 3 november 2000

ICCO: NEDERLANDSE REGERING MOET CONCRETE STAPPEN NEMEN OM ESCALATIE VAN GEWELD IN ISRAEL/PALESTINA TE VOORKOMEN

Ondanks de overeenkomst van gisteren tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit om het geweld te beëindigen, vreest ICCO, Interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking, dat het geweld doorgaat en escaleert. In een brief van 2 november j.l. aan Minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen, stelt ICCO dat de Nederlandse regering zich opnieuw moet bezinnen op noodzakelijke stappen, zowel in bilateraal verband als in EU- en VN-verband, die een effectieve bescherming van de burgerbevolking in het gebied waarborgen.

De staakt-het-vuren overeenkomsten tussen beide partijen hebben geen einde kunnen maken aan de geweldsspiraal. ICCO is met name bezorgd over het excessieve optreden van het Israëlische leger. In strijd met de Vierde Geneefse Conventie worden Palestijnse burgers waaronder veel kinderen, Palestijnse huizen, en ontwikkelingsprogramma's doelbewust door het Israëlische leger aangevallen. Zo werd op 27 oktober het door ICCO gesteunde centrum voor de rehabilitatie van gehandicapten van de YMCA in Beit Sahour door het Israëlische leger aangevallen en zwaar beschadigd.

Andere partner-organisaties van ICCO in het gebied melden dat de watertoevoer naar Palestijnse dorpen op vele plaatsen wordt afgesneden door Joodse kolonisten en dat de afsluiting van Palestijnse dorpen en steden grote negatieve gevolgen heeft voor de gezondheidszorg, de aanvoer van voedsel en water, de landbouw en andere economische sectoren. Volgens een VN-rapport dat deze week verscheen, bedraagt de schade aan Palestijnse kant inmiddels bijna 200 miljoen dollar en is de werkloosheid in korte tijd gestegen van 11 naar 30 procent.

Zeer verontrustend zijn de geweldadige acties van Hamas en de Islamitische Jihad en de opkomst van de Palestijnse para-militaire Tanzim-beweging.

Al deze factoren hebben escalerende werking op het geweld en alleen effectieve maatregelen kunnen er voor zorg dragen dat hieraan een einde komt. ICCO roept daarom de Nederlandse regering op om in EU- en in VN-verband aan te dringen op een effectieve internationale bescherming van de burgerbevolking.

Nederland zou moeten pleiten voor een nieuw kader voor onderhandelingen dat gebaseerd is op een beëindiging van de bezetting door uitvoering van VN-resoluties 242 en 338, alsmede uitvoering van VN-resolutie 194 welke het recht op terugkeer regelt van Palestijnse vluchtelingen en een actieve en prominente politieke rol van de EU zo mogelijk in VN-verband. Indien het Israëlische leger doorgaat met het gebruik van excessief geweld, dan zou Nederland in EU-verband moeten voorstellen het EU Associatie-verdrag met Israël te bevriezen. Als voorzitter van de VN Veiligheidsraad kan Nederland deze punten de komende maand bovendien op de agenda van de raad zetten en bepleiten.
- - -

Voor meer informatie
ICCO voorlichter:
Erik van Velzen, telefoon: (030) 6927836, mobiel: 0653-967 918

ICCO Midden-Oosten desk:
Harry Derksen: (030) 6927894, thuis: 0343-521315
Arjan El Fassed: (030) 6927840, mobiel: 06-16854541

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie